Наукові цікавинки, історії талановитих людей та десятки кілометрів пішки: рік «Ранку на Суспільному» очима команди з Харкова

Наукові цікавинки, історії талановитих людей та десятки кілометрів пішки: рік «Ранку на Суспільному» очима команди з Харкова

12 лип. 2021

15 липня виповниться рік із часу прем`єрного ефіру міжрегіонального шоу «Ранок на Суспільному». Про життя Харківщини телеглядачі всієї України дізнаються від спецкореспондентки Світлани Стеценко та відеографа Михайла Воронкова.

Харківщина — це понад тридцять тисяч квадратних кілометрів території та майже три мільйони жителів. Харківські науковці досліджують вплив сонця на іоносферу через найбільшу у світі антену  діаметром 100 метрів. Астрономи харківського університету імені Каразіна спостерігають за зірками на телескопі, якому понад 70 років. На Харківщині є покинутий аеродром із пасажирськими літаками та військовими гелікоптерами, крейдяні гори, справжній каньйон, але найголовніше — сильні й талановиті люди. 

Ділячись враженнями від першого року роботи на проєкті, Світлана назвала його «супер ранковим» , бо частенько доводилось прокидатися вдосвіта й вирушати на зйомки. 

«Цей рік був супер ранковим. Тепер ми з оператором знаємо, о котрій сонце підіймається з-за горизонту і як виспатися за три години. Коли в офісі нашої філії о восьмій ранку зустрічаєш колег з новин, вони питають: “О, а ви на зйомку?”. “А ми вже звідти!” — відповідаємо», — розказує Світлана Стеценко

Харківські ранківці багато часу проводять в дорозі. За неповні два тижні липня вони проїхали понад 400 кілометрів Харківщиною.

«І це лише на машині! — додає журналістка. — Пішки за одну зйомку сюжету із рубрики “Мандруй із Суспільним” ми проходимо в середньому 10 тисяч кроків. Були в напівпустелі. Ходили всередині найбільшої у світі антени з діаметром 100 метрів, спостерігали за байбаками серед степу. Йшли 40 хвилин полем під палким сонцем, щоб знайти каньйон та крейдяну гору. Мучила спрага, а плечі боліли від техніки. “Колись з нами мало таке статися. Не здавайся, ми сюди так довго їхали”, - сказав відеограф Михайло Воронков. І ми не здалися. Тому що ми — команда». 

Протягом цього року героями сюжетів харківського «Ранку на Суспільному» були жителі різних закутків Харківщини. Це звичайні люди. Але у кожного — запал та любов до своєї справи. 

«Сценарії до сюжетів про них пишуться з легкої руки. Наприклад, вперше в житті брала інтерв’ю у людини в Антарктиді. У рубриці “Унікальні жіночі професії” розповідали про полярницю із Харкова Анну Соїну», — розказує спецкореспондентка.

 

Започаткували й нову рубрику «Наука». Зокрема розповідали глядачам, як виготовляють екологічний скотч із паперу. Бачили банк рослин, де зберігаються культури, яких вже ніде в світі немає. Вникали, як виглядає апарат для дослідження нюху

«Вже рік ми з відеографом намагаємося спіймати об’єктивом камери бобрів. У рубриці “Наука” ми вже тричі знімали сюжети в природному парку “Слобожанський”. Саме там найбільше на Харківщині поселення цих тварин. Але ж бобри — нічні тварини, а Слобожанський ліс на сотню кілометрів від Харкова, тож зафільмувати бобрів проблематично. І як сказав під час одного із включень ведучий Віктор Дяченко: “Світлана і бобри, як Том і Джері”. Але ми і тут не здамося», — розповіла Світлана Стеценко

Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. На Харківщині це — телеканал UA: ХАРКІВ і Українське радіо Харків.

Оперативні новини Харківщини шукайте на діджитал-платформах: