На UA: Українське радіо та UA: Радіо Культура виходитиме харківська програма “Інклюзивний світ”

На UA: Українське радіо та UA: Радіо Культура виходитиме харківська програма “Інклюзивний світ”

9 лют. 2019

Програма “Інклюзивний світ” Харківської філії Суспільного UA: Українське радіо  Харків відтепер транслюється на хвилях UA: Українське радіо і UA: Радіо Культура. Її можна почути щосуботи о 15:35 на UA: Українське радіо та о 17:30 на UA: Радіо Культура.

Інклюзивність — це для нас усіх. Це про те, щоб мати вільний доступ до послуг, різних закладів, інформації, право на повагу та “інакшість“, залучення до суспільних процесів, право бути вільними й рівними в спілкуванні… В інклюзивному світі, про який говоримо ми, пліч-о-пліч можуть здобувати освіту, працювати в офісах, ходити на концерти жінки й чоловіки різних національностей, різні за фізичними особливостями, соціальним статусом і здоров’ям. Наша програма намагається пояснити це, розповісти різні історії, тим самим долаючи численні бар’єри, які ми, люди, самі собі створюємо”, — розповіла редакторка й ведуча програми Тетяна Кривоніс.

Від початку програма мала назву “Рівні можливості” й виходила з 2016 року в Харківській філії Національної телерадіокомпанії України. Тоді зосереджувалися на обговоренні можливостей інфраструктури Харкова та області для людей з інвалідністю, задоволенні їхніх потреб у різних сферах життя, зокрема, через розповіді про таких людей та їхні оцінки й пропозиції щодо досягнення морального та фізичного комфорту. Але вже з минулого року програма стала називатися «Інклюзивний світ» і дещо змінила концепцію, розширивши коло питань для обговорення. На хвилях UA: Українське радіо — Харків щотижневу програму можна почути щонеділі о 17:30. А з 9 лютого вона буде звучати й на UA: Українське радіо і UA: Радіо Культура.

Ми вирішили зосередитися на широкому розумінні інклюзії, адже безбар’єрний простір, у якому зручно жити, потрібен усім нам. І коли говорять про інклюзію, пов’язуючи її тільки із життям людей з інвалідністю, — це обмежене сприйняття цього поняття. Бо ж, погодьтеся, у безбар’єрному середовищі — а тут ідеться не тільки про доступність простору — зацікавлені всі ми. Наприклад, одяг, за допомогою якого творимо свій образ, приховуючи недоліки чи підкреслюючи особливості, стає частиною нашої особистості, нас самих, того, якими нас бачать люди, того, як ми презентуємо себе, та того, якими ми хочемо бачити себе. Красиві речі, зручні, практичні, доступні. Це short list, яким керуємося, обираючи, що б таке одягти. А чи є мода доступною, зокрема, для людей з інвалідністю, та як ця індустрія реагує на їхні потреби? — пояснила редакторка й ведуча Тетяна Кривоніс. — Ми розповідаємо про інклюзивні ініціативи, проекти, освіту, доступне мистецтво, соціальне підприємництво, ресурсні центри, а головне — людей, які своїм прикладом руйнують стереотипи й показують, що всі ми гідні інклюзивного світу”.