Протипоказання до вакцинації від коронавірусу — у спецпроєкті на Українському радіо Харків 

Протипоказання до вакцинації від коронавірусу — у спецпроєкті на Українському радіо Харків 

22 лис. 2021

23 листопада о 17:15 в ефірі Українського радіо Харків говоритимемо про протипоказання або застереження до вакцинації від коронавірусу.

8 листопада МОЗ затвердило форму довідки про наявність протипоказань або застережень до вакцинації від коронавірусу. Скільки людей звертається до лікарів по цю довідку  та який відсоток із них має реальні протипоказання до щеплення, кому вакцинуватися категорично не можна, які є застереження до щеплення від COVID-19 — відповіді на ці питання в ефірі спецпроєкту «Про головне. Вакцинація: гаряча лінія». 

Гостя програми –  лікарка загальної практики сімейної медицини КНП «Міська поліклініка 21», завідувачка консультативним відділенням приватного медичного центру Оксана Лобортас. 

«Все більше пацієнтів звертається до мене з запитом отримати довідку про протипокази до щеплення від коронавірусної інфекції.  Дійсно, Міністерство охорони здоров’я України затвердило форму довідки ф.028-1/о, яку лікарі вже видають пацієнтам, що мають тимчасові або постійні протипоказання до вакцинації проти COVID-19. Потрібно  зазначити, що самих протипоказів до вакцинації  досить небагато. Насправді чи не єдиним абсолютним  протипоказом до щеплення від COVID-19 є анафілактична реакція на першу дозу вакцини. Все інше – це міфи та страхи людей, з якими доводиться “боротися” щодня», — зазначає лікарка. 

У прямому ефірі фахівчиня розповість, чи варто щепитися вагітним жінкам або тим, які годують грудьми, людям із діабетом, алергією, аутоімунними чи серцево-судинними захворюваннями, проблемами з легенями. А також поділиться своїм практичним досвідом. 

«Найчастіше звертаються  люди, які щойно перехворіли на COVID-19. Але, знову  ж таки, цієї  хвороби можна було уникнути, якщо б вони мали щеплення.  Звісно, в практиці доводиться зустрічатись з досить абсурдними ситуаціями, коли люди з захворюваннями, які не мають жодного стосунку до вакцинації, вимагають довідки у лікарів, а інколи навіть погрожують. На щастя, у мене таких немає. Вакцинація – це доведений, ефективний, доказовий шлях боротьби з різноманітними захворюваннями, і не тільки з інфекційними та COVID-19. А от вибір людини – вакцинація чи реанімація – цілком залежить від самої людини», — каже Оксана Лобортас. 

Слухачі мають можливість напряму задати лікарці свої запитання — телефон прямого ефіру на Харківщині 700-36-17. Текстові повідомлення із запитаннями до лікарки можна відправити на вайбер або телеграм на номер 066-301-36-20

Послухати програму можна онлайн, у мобільному застосунку «Суспільне радіо»  та в FM-діапазоні: 

  • Харків — 106,1 FM, 
  • Первомайський — 102,6 FM, 
  • Балаклія — 89,1 FM.