У Новий рік — разом з телепрем’єрами регіональних телеканалів Суспільного

У Новий рік — разом з телепрем’єрами регіональних телеканалів Суспільного

31 гру. 2021

У святкові дні регіональні телеканали Суспільного покажуть новорічні телепрем’єри проєктів регіональних команд. Крім «Новорічного концерту на Суспільному», телеглядачі побачать концерт традиційної пісні, документальні проєкти про традиції й кухню українців. 

Обрядові пісні в сучасній обробці

31 грудня о 21:20 дивіться першу частину новорічного концерту «Святковий мікс», яку відзняла команда Суспільне Поділля. Глядачі регіональних телеканалів почують колядки, щедрівки, музичне попурі та народні пісні, виконані на скрипці в сучасній обробці. Решта частин проєкту виходитиме у різний час, між основними програмами каналів, з 1 до 8 січня. Крім цього, концерт транслюватимуть на ютуб-каналі Суспільне Поділля.

Читайте також: «Новорічний концерт на Суспільному» — зустрічаймо 2022-ий разом 

«Ми хотіли увібрати в проєкт настрій новорічно-різдвяних свят. А це передусім обрядові наспіви — колядки й щедрівки. Мажорний тон утримують і музичні композиції за мотивами карпатських мелодій та народних пісень. Думаю, це те, що однозначно стане атмосферною оздобою свят від регіонального Суспільного мовника», — розповідає продюсерка Суспільне Поділля Любов Тімкова.

Телепрем’єри гастрономічних проєктів від Запоріжжя та Хмельницького

1 січня о 2:00 дивіться на регіональних телеканалах Суспільного історичне кулінарне шоу «Запорожжя на смак». Проєкт від Суспільне Запоріжжя розкриє секрети стародавніх рецептів, розповість, що їли на території, яка вважалася козацькою вольницею (сучасні Запорізька, Дніпропетровська, Донецька і частково Миколаївська області), як це вплинуло на українську кухню і чи смакують ці страви сьогодні.

Читайте також: Історії та люди, що надихають, — підсумки 2021-го у проєкті «Ранок на Суспільному»

Потапці, загреби, горохляники та просіл — швидкі закуски, кваша, капусняк, куліш, тетеря, щерба, юшка — основні страви (каші-супи), соломаха (соус), вергуни та нардек — на десерт. Глядачі програми дізнаються рецепти традиційних страв, притаманних степовій кухні, поради, як їх готувати, та почують, як кухня впливає на свідомість і менталітет окремої людини й усієї нації. Проєкт реалізували з допомогою стороннього продакшену. 

«Гігабайти записаних інтерв’ю, відео, процесу приготування тринадцяти різних страв. До фінальної версії проєкту увійшли не всі, але ми покажемо не лише куліш та капусняк, а й квашу, верещаку і ще кілька страв, які дуже смакують. Власне, для всієї творчої команди проєкту дивиною було те, що всі ті наїдки, які вживали наші пращури, — доволі прості у приготуванні й надзвичайно смачні та поживні», — говорить Наталія Андрєєва.

2 січня о 10:35 дивіться на Суспільному «Цимес подільської кухні». Проєкт про те, як давні рецепти приготування ситних страв лише в переказах доходили до сучасної кухні й тепер визнаються культурним нематеріальним надбанням. Над стрічкою працювали команди Суспільного Поділля та стороннього продакшену.

«Ця кулінарна експедиція має дуже прикладне значення. Адже ті рецепти, які ми віднайшли під час цього проєкту, занесені до теоретичного і практичного матеріалу, що я викладаю студентам-кулінарам. Переконаний, що з часом ці страви будуть осучаснені й матимуть довге життя», — розповів ведучий проєкту, ресторатор Артем Блаута.

Історії українців, що живуть у горах чи продавали на Золотій Алеї: прем’єри документальних проєктів

1 січня о 12:40 всі регіональні філії Суспільного покажуть прем’єру документального проєкту про життя гуцулів Буковини «Цидулки про гуцулів»

Слово «цидулки» — діалектне та означає «короткий лист», «послання». Ідея розповісти про життя людей гірських районів Чернівецької області належить журналістці Суспільне Буковина Євгенії Гайфер

«Основна концепція полягала в тому, щоб не підтримувати стереотипи, які побутують про гуцулів, а показати справжні, унікальні традиції, які вони зберігають досі, показати звичайний побут і розкрити особливість цієї етнокультурної спільноти від перших осіб, тобто самих героїв», —  прокоментувала авторка ідеї та фільму Євгенія Гайфер.

«Для нашої команди реалізація подібних проєктів — це можливість показати аудиторії Суспільного Буковини, яким різноманітним і багатогранним є наш край. Що цікаво, цю документальну стрічку зможуть побачити у різних куточках України завдяки широкій мережі регіональних мовників Суспільного. Думаю, що це чудова нагода жителям Херсонщини, Сумщини, Полтавщини чи будь-якого іншого регіону дізнатися більше про своїх сусідів, які проживають у Карпатах», — розповідає продюсер Чернівецької філії Суспільного Максим Волошин.

2 січня о 21:00 регіональні телеканали Суспільного покажуть прем’єру фільму «Покоління Золотої Алеї». Стрічка розповідає про людей, які працювали на Хмельницькому ринку, і розкриває тему появи підприємництва як соціальної групи. Творці стрічки прагнули показати формування цінностей в 90-ті роки та їх переосмислення із зародженням ринкової економіки на прикладі покоління, працевлаштованого на речовому ринку. 

Онлайн дивитися ці та інші телепроєкти Суспільного можна на сайтах регіональних телеканалів

Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіоРадіо ПроміньРадіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення

Суспільне у Харківській області — це телеканал UA: ХАРКІВ та Українське радіо Харкова.

Оперативні новини Харківщини шукайте на діджитал-платформах:  

Суспільне│Новини;

фейсбук-сторінці

інстаграм-сторінці

ютуб-каналі філії

телеграм-каналі.

Слухати Українське радіо Харкова можна онлайн, у мобільному застосунку «Суспільне радіо»  та в FM-діапазоні: 

Харків — 106,1 FM,

Первомайський — 102,6 FM.