Нова українська опера «Катерина» — на Суспільне Харків

Нова українська опера «Катерина» — на Суспільне Харків

5 січ. 2023

7 січня о 20:00 дивіться в телеефірі місцевих каналів Суспільного Мовлення телеверсію нової української опери «Катерина» композитора Олександра Родіна за мотивами однойменної поеми Тараса Шевченка. Радіоверсія вистави вийде невдовзі також і на Радіо Культура

«Катерина» — унікальна, сучасна оперна вистава, де поєднано символізм й переміщення у часі, традиції, обряди й містику. Це сучасне режисерське рішення із понад сотнею виконавців одночасно на сцені та майже тисячею ексклюзивних костюмів, а також — автентичних музичних інструментів, виготовлених на спеціальне замовлення. Прем’єра відбулася у вересні 2022 року в Одеському національному театрі опери та балету. Опера відкрила щорічний театральний фестиваль «Оксамитовий сезон». 

Читайте також: Життя країни — в телеефірах Суспільного. Яким був 2022 рік для регіональної команди

Головну роль Катерини зіграла Юлія Терещук, а москаля Івана — Олександр Прокопович.

Фото — Одеська Опера

У листопаді команда Суспільного записала телеверсію вистави.

«Радий був долучитись до екранізації твору видатних українських митців Тараса Шевченка та Олександра Родіна, який створив оперу на основі однойменної поеми нашого Кобзаря. В умовах віроломного вторгнення і російської агресії щодо України ця історія набула особливого значення, нового прочитання і сенсів. Сподіваюсь, що телевізійна версія цієї опери дасть змогу ще більшому колу глядачів побачити постановку Одеського національного академічного театру опери та балету та ще раз переосмислити цей геніальний твір. Адже слова твору: “Бо москалі — чужі люде, роблять лихо з вами” як ніколи болісно звучать зараз для кожного українця», — каже головний режисер регіонального мовлення Суспільного Сергій Жулін.

Фото — Юрій Сисоєв/Суспільне Одеса

Читайте також: Сергій Жадан, Святослав Шевчук, Катерина Калитко, Римма Зюбіна — розмови на Радіо Культура, які не можна пропустити

«Для нас робота над телевізійною версією була надзвичайно бажаним проєктом і надзвичайно відповідальним. Через низку причин. По-перше, це був перший масштабний проєкт за участі багатьох спеціалістів з різних підрозділів Суспільного Мовлення — філія, центральний офіс, радіо. По-друге, це перший масштабний проєкт в Одесі в період війни. По-третє, це в певному сенсі — проєкт для дипломатичного представлення України через культуру. Тож приводів для хвилювання було більш ніж достатньо. 

Вважаю, наша збірна команда зробила все максимально якісно: дякую всім за цю особливу роботу в особливих умовах. Окремо вдячна Надії Бабич за довіру та Оксані Тараненко за якісну взаємодію з нашою командою. Подивитися “Катерину” рекомендую декілька разів — на екранах і неодмінно — в Одеському оперному», — каже продюсерка Суспільне Одеса Олена Кваша.

Фото — Юрій Сисоєв/Суспільне Одеса

За словами генеральної директорки й художньої керівниці Одеського національного театру опери та балету Надії Бабіч, робота над цим твором була випробуванням на міцність, витримку, чесність і щирість у мистецтві, втіленням віри в силу світла, добра, правди всього театрального колективу.

«Вистава, що народилась, уже має своє особливе життя. Починаючи з вересня, кожний показ “Катерини” збирає аншлагові зали, кожна зустріч з героями вистави опери “вмикає” нашу свідомість і примушує працювати наші душі, — зазначає Надія Бабіч. — Робота Одеської національної опери під час війни і саме створення цієї унікальної вистави високо оцінила світова оперна спільнота, і вже у листопаді ми отримали найпрестижніший приз у сфері світового оперного мистецтва — International Opera Awards в номінації “Найкращий оперний театр”».

Фото — Одеська Опера

Незважаючи на воєнний час, Одеська Опера змогла зробити неймовірну, наймасштабнішу за часів незалежної України постановку за ексклюзивною музикою та лібрето сучасного українського митця — композитора Олександра Родіна. Диригент-постановник — головний диригент театру В’ячеслав Чернухо-Воліч. Режисерка-постановниця — Оксана Тараненко. Хормейстер-постановник — Валерій Регрут. Художник-постановник — Ігор Анісенко. Хореограф-постановник — Олексій Скляренко. Автор відеоконцепції Дмитро Ципердюк.

«Зараз, коли нова українська ідентичність з кров’ю вивільняється з-під колоніального самоусвідомлення, сучасна опера стала близькою людям як ніколи. Сама образність музичного театру глибоко захоплює і досвідченого глядача, і новачка. Створення українського репертуару — яскравого, глибокого, переконливого — такий курс взяла Одеська Опера кілька років тому і з честю йде цим шляхом, тонко відчуваючи вібрації сьогодення. Наша робота над "Катериною" — це і честь, і щастя, і обов’язок. Це мистецьке висловлювання сучасних українців для всього світу. І трансляція на Суспільному — один із важливих кроків вибудування культурної стратегії України. Дякуємо ЗСУ за життя і можливість працювати у мистецькій царині. Далі буде», — переконана режисерка-постановниця опери Оксана Тараненко

Онлайн дивіться місцеві телеканали Суспільного Мовлення — на регіональних сайтах. 

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.