Затримання активістів у Криму та пограбування музеїв Херсонщини — «Кримське питання» на Суспільне Харків

Затримання активістів у Криму та пограбування музеїв Херсонщини — «Кримське питання» на Суспільне Харків

27 січ. 2023

Про озвучені окупантами та реальні причини затримання громадських журналістів і неповнолітнього Амара Абдулгазієва, незаконні обшуки, «терористичні» статті, які застосовують росіяни до кримських татар, а також про те, чи можливо поіменно встановити винуватців репресій у Криму — дивіться 28 січня о 20:00 у токшоу «Кримське питання» на місцевих телеканалах Суспільного Мовлення та на платформах Суспільне Крим

Ведуча проєкту Олеся Вакуленко обговорить з експертами незаконні обшуки й затримання кримських татар під будівлею окупаційного суду в Криму, а також пограбування росіянами книжкових фондів і музеїв на Херсонщині.

24 січня російські спецслужби прийшли з черговими масовими обшуками в будинки кримських татар у Джанкойському районі та затримали шістьох активістів. Наразі фсб не допускає адвокатів до затриманих та пояснює це тим, що вони вже ведуть схожу «справу Хізб ут-Тахрір». Окупаційний Київський районний суд Сімферополя взяв шістьох кримських татар-активістів під варту до 24 березня за підозрою у «тероризмі» та «зв’язках з Україною». Кількість затриманих силовиками активістів у Сімферополі зросло до 34 осіб. 

Читайте також: Правосуддя для рф: проєкт незалежних журналістів «Засудити Росію» — на Суспільному

Крім цього, під час відступу на Херсонщині російські окупанти вивезли до тимчасово окупованого Криму фонди Каховського історичного музею, який налічував понад 16 тисяч експонатів. Серед них — колекція вогнепальної та холодної турецької зброї кінця XVIII – XIX століття. Раніше росіяни вже розграбували та вивезли 15 тисяч картин із Херсонського художнього музею імені Олексія Шовкуненка та викрали з Херсона цінні фонди обласної бібліотеки ім. Гончара.

Гостями ефіру «Кримського питання» цієї суботи стануть: 

  • Лутфіє Зудієва, правозахисниця, координаторка «Кримської солідарності»;
  • Людмила Коротких, координаторка Кримськотатарського ресурсного центру;
  • Фазил Амзаєв, керівник інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір в Україні;
  • Лариса Жарких, завідувачка інформаційного відділу Херсонського художнього музею ім. О. О. Шовкуненка.

Дивіться онлайн «Кримське питання» на сайтах місцевих телеканалів Суспільного, а запис — на ютуб-каналі Суспільне Крим. 

«Кримське питання» — проєкт регіональної команди Суспільного Мовлення. Вперше телеглядачі побачили його у лютому, проте через повномасштабне вторгнення проєкт довелося тимчасово призупинити. Над «Кримським питанням» працюють журналісти й редактори Суспільне Крим спільно із Суспільне Львів

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні новини від Суспільне Харків — на сайті Суспільне Новини та у соцмережах: