UA: ХАРКІВ та UA: Українське радіо Харків провели тематичні ефіри до Дня пам’яті та примирення

UA: ХАРКІВ та UA: Українське радіо Харків провели тематичні ефіри до Дня пам’яті та примирення

8 тра. 2019

8 травня на телеканалі UA: ХАРКІВ у студії «Твого Ранку» говорили про те, як ветерани бойових дій на Донбасі сприймають День пам’яті та примирення та День перемоги над нацизмом. І які паралелі проводять між Другою Світовою війною та вторгненням російський військових до України.

 «Сучасні солдати, які сидять в окопах і охороняють наш з вами мирний діалог, вони нічого не святкують. І в День пам’яті вони згадають своїх дідів, прадідів, які зі зброєю в руках захищали Україну, або воювали за її суверенітет. Тому воїни АТО, ООС, воїни україно-російської війни — вони не святкують (День перемоги — ред.). Навіть якби війни не було, святкувати неправильно, немає чого святкувати», — вважає ветеран АТО Владислав Соболевський.

Більше - на нашій сторінці у мережі Фейсбук

В ефірі програми “Твій Ранок” також говорили про фотовиставку, присвячену матерям загиблих українських воїнів.

«Коли почалася війна, мій син пішов добровольцем. Він казав: я не хочу, щоб моя дитина була в рабстві, хочу, щоб він виріс у вільній країні, говорив українською вільно, не боячись, що треба знати ще якусь мову. Він був у першій групі 92-ї бригади. Це було деблокування Іловайського кільця і він загинув. Це був розстріл з «Градів», з російської сторони», — так про свого сина, загиблого на Донбасі, згадує Тетяна Козловська. Вона стала однією з героїнь фотовиставки.

 «Подивитися в очі цих мам, я вважаю, повинен кожний. Тому що це може торкнутися кожного: війна — вона поряд, і вона триває. І, на жаль, багато хто над цим не замислюється і не хоче про це знати», — розповідає Марина Полякова, голова Всеукраїнського об’єднання рідних зниклих безвісті та загиблих захисників України.

Відкриється експозиція 12 травня, на День матері у будівлі Харківської філармонії.

Подивитися запис прямого ефіру можна за посиланням

До дня пам’яті та примирення відбувся ефір на UA: Українське радіо Харків

У програмі "Відкритий доступ" говорили про втрати України у Другій світовій війні та про аналогії, які спливають у День пам’яті та примирення. А також про те, що робить на підтримку сучасних ветеранів держава та суспільство.

Гостями в студії були координатор благодійного фонду “Харків з тобою” Андрій Полишоп, ветеран війни на Донбасі Олександр Фомінцев та історик і журналіст Ігор Шульгач.

Докладніше – тут