"СПІЛЬНО з Суспільним" у Харкові: про екстремальні виїзні зйомки, несподівані сюжети та медійний простір України

19 чер. 2019

18 червня в Харкові Академія суспільного мовлення провела воркшоп для журналістів про особливості висвітлення процесу децентралізації. Досвідом ділилися команда проєкту "СПІЛЬНО" UA: ХАРКІВ, генпродюсерка регіонального мовлення Суспільного Марія Фрей і телеведучий, член правління UA: Суспільне мовлення Роман Вінтонів (Майкл Щур). Харківська зустріч завершила серію воркшопів, що відбулися у філіях Суспільного в Черкасах, Одесі й Тернополі.

Презентуючи проєкт "СПІЛЬНО", Марія Фрей розповіла про Суспільне як майданчик для нових тем, ідей і особистого зростання людей, а також про цільову аудиторію проєкту, особисту мотивацію займатися реформами та свою роботу в медіа.

"Журналістика — це не про освіту чи роботу. Журналістика — це спосіб мислення. Це сумніватися у всьому, не брати на віру й водночас — зацікавлено дивитися на світ і людей", — зазначила вона.

Журналістка проєкту "Спільно" й керівниця творчої групи "Тема дня" каналу UA: ХАРКІВ Валерія Гецко поділилася подробицями, як починався проєкт "СПІЛЬНО" для Харківської філії Суспільного та для неї особисто, із якими нестандартними ситуаціями доводилося стикатися і як знаходили вихід.

"Для "СПІЛЬНО" ми їздили не лише в Харківську, а й п’ять інших областей. Історії людей, погода й дороги не раз вносили зміни до наших планів. Наприклад, плануємо сюжет про тростянецький замок як зимову казку. Приїжджаємо в Тростянець, а там по коліно води, іде дощ і разом зі снігом утворює кашу... Потім саме ця "картинка" додала драматизму й виразності нашій історії. Як ми жартуємо, загалом усе було чудово: ми лише тричі промокали під дощем, лише двічі витягали машину зі снігу й один раз із багнюки”,  — розповіла Валерія Гецко.

З Романом Вінтонівим говорили про маскультуру та заповнення інфопростору, медіа як клей для суспільства й про порозуміння. За його словами, журналіст має вміти вести діалог із різними людьми та не вішати ярликів.

 "У суспільстві зараз спотворений діалог. Ми хочемо виговоритися, але не хочемо слухати. Медіа мають бути тими, хто вислухає всіх, хто організує нормальний діалог. У кожної теми є мінімум дві сторони. Коли шукаєш героїв для дискусії, важливо знайти не фріків, які влаштують скандал в етері й підіймуть рейтинг. Важливо знайти людей, які вміють вести діалог, уміють вислухати іншу сторону й аргументувати свою позицію. Епатаж і хайп це тимчасовий результат. Вибудувати довіру до медіа – довгострокова мета. Це складніше, довше, зате саме в цьому я бачу сенс роботи медіа”, — зазначив член правління UA: Суспільне мовлення Роман Вінтонів.


Під час спільного обговорення учасники воркшопу з’ясовували, як у межах теми децентралізації знайти "живу" історію, як вислухати кожного й не порушити журналістських стандартів подання матеріалу та не допустити антиукраїнської пропаганди.

Своїми враженнями від воркшопу поділилася одна з учасниць, журналістка 112 каналу Ганна Юрченко:

"Я чекала на лекцію Майкла Щура, і мої сподівання виправдалися, було цікаво послухати. Думала, що він більш категоричний, як на екрані, а виявився дуже толерантним. Якщо говорити про децентралізацію, то для мене це була не надто цікава тема, але після обговорення виникли ідеї, як її можна подати”.

Проєкт "СПІЛЬНО" створено UA: Суспільне мовлення та Deutsche Welle Akademie за підтримки GIZ Україна через "U-LEAD з Європою".