Порятунок харківського літмузею і знищений музей-садиба Сковороди | Ідемо в музей. Неокуповані

Порятунок харківського літмузею і знищений музей-садиба Сковороди | Ідемо в музей. Неокуповані

5 лип. 2023

Новий епізод «Ідемо в музей. Неокуповані» присвячено Харкову та Харківщині. Цього разу ведуча Оля Носко відвідала Харківський літературний музей та Літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди у Сковородинівці.

Літературний музей зберігав книги з автографами письменників Розстріляного Відродження, оригінальний живопис харківських художників-авангардистів, а також матеріали карних справ щодо них. Що робили співробітники музею у перші дні повномасштабного вторгнення, як рятували колекцію, як музей працює зараз — дивіться в епізоді «Ідемо в музей. Неокуповані».

Читайте також: Нацвідбір на Дитяче Євробачення-2023: останній тиждень приймання заявок

Також в епізоді — зруйнований ракетним обстрілом росіян музей-садиба Григорія Сковороди у Сковородинівці. Це був єдиний музей у Європі, де зберігалися особисті речі філософа. Про те, що відбулося того дня та про плани відновлення музею розповість завідувачка науково-освітнього відділу Національного літературно-меморіального музею Ганна Ярміш.

Нагадаємо, в лютому цього року стартував новий сезон програми — «Ідемо в музей. Неокуповані». Він присвячений культурному опору України та долі музеїв у повномасштабній війні, частина з яких була в окупації. Дивіться всі серії нового сезону в плейлисті на ютуб-каналі Суспільне Культура. Попередній сезон програми «Ідемо в музей» дивіться у цьому плейлисті.

Вперше опубліковано на сайті suspilne.media.