Розслідування The Kyiv Independent «Діти для Путіна» покаже Суспільне Харків

Розслідування The Kyiv Independent «Діти для Путіна» покаже Суспільне Харків

22 лип. 2023

25 липня о 22:00 дивіться на Суспільне Харків та інших місцевих каналах Суспільного Мовлення (Суспільне Львів, Суспільне Харків, Суспільне Херсон та інші) фільм-розслідування українського англомовного видання The Kyiv Independent «Діти для Путіна»* (в англомовній версії фільму — «Uprooted») про механізм насильницької депортації українських дітей у росію та на тимчасово окуповані території України. Презентація та прем’єра проєкту відбулася 18 липня. Суспільне Мовлення та «Українська правда» — ексклюзивні медіапартнери з дистрибуції розслідування The Kyiv Independent.

Читайте також: «Буча: екіпаж 111» — у новому розслідуванні Суспільне розкрило імена ймовірних убивць сім’ї Чикмарьових

У фільмі «Діти для Путіна» зібрано історії неповнолітніх, яких депортували з розбомбленого Маріуполя на тимчасово окуповані території. Дітей спочатку лякали інтернатами, а згодом планували віддати в прийомні родини. Їхні рідні ризикували життям, щоби повернути дітей із депортації.

«Я розумів ступінь ризику, коли при розмові з Іваном він просто-таки розплакався в трубку і почав просить: “Антоне Вікторовичу, я вас дуже прошу, заберіть нас звідси”. Звичайно, після цих слів я не міг не поїхати», — каже Антон Білай, опікун двох хлопців із Маріуполя.

Читайте також: Жителям прифронтового Гуляйполя передали гуманітарну допомогу від команди Суспільне Запоріжжя

Журналісти розкривають подробиці про групу дітей (так звану «групу 31»), яких торік у травні вивезли до росії й досі не повернули в Україну. Серед них був і Пилип Головня, якого Марія Львова-Бєлова, уповноважена у справах дитини при президенті рф, взяла під опіку в свою сім’ю. Розслідувачі The Kyiv Independent зʼясували, що серед цих дітей є ті, хто хоче повернутися в Україну, однак не можуть цього зробити.

Загалом, під час зйомок цього епізоду команда опитала понад 40 людей із різних регіонів України та окупованих територій. Авторами стрічки є журналістка Олеся Біда й режисер Віталій Гавура.

Читайте також: Суспільне інформаційно підтримає Дні ідей Аспен Інституту

Керівниця відділу розслідувань воєнних злочинів The Kyiv Independent Євгенія Моторевська зауважила, що коли команда починала роботу над цим розслідуванням то вона «навіть уявити не могла реальні масштаби злочину»

Як раніше зазначила Марія Фрей, членкиня правління Суспільного, відповідальна за новини та регіональне мовлення, Суспільне Мовлення «постійно співпрацює з незалежними розслідувачами й докладає зусиль для того, аби їхні матеріали побачила широка аудиторія».

Загалом, на момент початку повномасштабного вторгнення в Маріуполі було майже 60 тисяч дітей. За офіційними даними, від 24 лютого 2022 року росіяни викрали близько 20 тисяч неповнолітніх. Правозахисники ж переконані, що ця цифра може бути значно більшою.

Нагадаємо, у The Kyiv Independent кілька місяців тому започаткували відділ розслідувань воєнних злочинів. До команди увійшли провідні журналісти Данило Мокрик та Олеся Біда, а очолила розслідування Євгенія Моторевська.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні новини від Суспільне Харків шукайте на діджитал-платформах:  

Фото — скриншоти з фільму «Діти для Путіна»

* Інформаційні партнери проєкту: ГО «СОС Дитячі містечка», ГО «Українська мережа за права дитини», Українська Гельсінська спілка з прав людини, Коаліція «Україна. П’ята ранку», Регіональний центр прав людини,  ГО «PR Army», ГО «Razom for Ukraine», Vitsche Berlin, United24 Media, European Resilience Initiative Center, ГО «ЮрФем».