Репортаж Суспільне Харків допоміг відновити знищену росіянами колекцію платівок

Репортаж Суспільне Харків допоміг відновити знищену росіянами колекцію платівок

16 лис. 2023

Репортаж Суспільне Харків, який вийшов в ефір 5 листопада, розповідає історію Василя Соляника, жителя села Кам’янка Ізюмського району Харківщини. З 1982 року чоловік збирав колекцію музичних платівок з піснями іноземних виконавців. За чотири десятиріччя його приватна колекція налічувала понад 500 платівок. Під час піврічної окупації села у будинку Василя жили росіяни. Вони знищили колекцію та потрощили господарство. 

Читайте також: Українське Радіо: Майже сто років магії

Після репортажу Суспільного, історія Василя Соляника отримала несподіване продовження: люди з усього світу долучилися до відновлення знищеної росіянами  колекції. За пів місяця Василю вже надіслали майже сотню платівок із різних міст України, США, Великої Британії та Польщі.  

«Ви не уявляєте, яка зірвалась бомба! Шлють мені з усіх сторін, дзвонять усі, я вже заплутався в іменах, посилки несуть цілими пачками. Платівки — бомба просто! Мені дзвонять з Англії, надсилають з Америки диски по 400 доларів. Колонки одні, вже дві вертушки дали, програвач, гроші пропонують... Зараз я вже все записую: всі прізвища, всі посилки, які прийшли. Ви навіть не уявляєте, що це таке і скільки все це коштує», — ділиться Василь Соляник

Попри все, колекціонер просить людей не витрачати кошти на його колекцію: «Я всіх прошу: не купуйте мені нічого, не витрачайте гроші. Зараз потрібно виграти війну, а все інше — потім».

Читайте також: Прем’єра фільму «Голос спротиву» — як Суспільне вистояло на початку повномасштабної війни

Син Василя нині перебуває на фронті, тому чоловік цілими днями самотужки працює у Кам’янці — відновлює будинок.

13 своїх платівок Василь нещодавно знайшов у закинутому будинку.

«Я знайшов коробку з дисками Beatles — Revolver. Це диво якесь. На них трошки глина потрапила. Видно, що вони брудні. Як подумаю, що їх лапали ті... Я не знаю, їх людьми назвати не можна...», — каже Василь Соляник.

Слухати музику, що надсилають, власник колекції поки не може: і хата пошкоджена снарядами, і електрики нема. Василь каже, багато з відправників запрошували його до себе.

«Я ще не можу віддячити тим, хто прислав, а вже шлють нові. Просто повинен прожити ще років 60 і все переслухати», — говорить колекціонер.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

Нагадаємо, телеефір  Суспільне Харків можна дивитись онлайн.  Оперативні новини від Суспільне Харків шукайте на діджитал-платформах: