UA: ХАРКІВ – медіапартнер концерту «Хореї Козацької» 

UA: ХАРКІВ – медіапартнер концерту «Хореї Козацької» 

5 вер. 2019

4 вересня у Харкові відбувся концерт «Хореї Козацької» та презентація їхнього альбому «Пісні Української революції». Філія Суспільного UA: ХАРКІВ стала інформаційним партнером події. Зокрема, подію висвітлювало UA: Українське радіо Харків.

«До зустрічі в студії я переслухала весь альбом це приємна, незвична для сучасного вуха музика, і українське бароко, і марші. Особисто я була вражена її звучанням. І цікаво було познайомитися з Тарасом Компаніченком він приємна людина, дуже обізнана. І не лише в музиці. Він знається на літературі, історії і цікаво розповідає про це. Він знає історію кожної пісні, знає долю людини, від якої цю пісню записав. Я для себе багато цікавого відкрила», — поділилася враженнями ведуча UA: Українське радіо Харків Оксана Білецька.

Як розповіли організатори, «Пісні Української революції» – це спільний проєкт Українського інституту національної пам’яті, народного артиста України Тараса Компаніченка та гурту «Хорея Козацька», присвячений 100-річчю Української революції 1917-1921 років. 

Напередодні концерту в студії UA: Українське радіо Харків Тарас Компаніченко розповів про те, як створювався альбом і як виникла ідея проєкту:

«Я багато років збирав ці твори, багато працював в архівах, бібліотеках, виконував подекуди в концертних програмах окремі пам’ятки, і виникла ідея ще напередодні сторіччя української революції. А в сімнадцятому, здається, році я запропонував Інституту національної пам’яті зробити такий проєкт».

За словами Тараса Компаніченка, ще у вісімдесяті роки він розпочав шукати і збирати музичні пам’ятки епохи національного Відродження. Знайдені ним твори виконувалися на сценах, воєнних позиціях і шикуванні військ України 1917-1921 років. Їх співали кобзарі, артисти-бандуристи, оперні співаки, а також просвітянські, військові та студентські хори, Українська Республіканська Капела та Український Національний Хор. Відтоді багато які з цих пісень були забуті і не звучали в Україні майже століття.

«Для альбому ми відібрали 27 творів це справді диптих, такий подвійний альбом, з щирими пам’ятками тієї доби. Тобто це твори поетів, що творили в цю добу, можливо передували цій добі, але це саме на їхні слова були витворені і співані саме в цю добу пісні. Мене часто питають: “Мабуть, ви самі написали”… і я наголошую: і музика і тексти це саме ця доба. Це твори видатних українських поетів і композиторів, які власне надихалися добою українського Відродження, творили цю добу і створили непересічні твори, які для нас є пам’ятками, і є щирими непідкупними свідками. Вони містять в собі інтелектуальну й емоційну складову, себто вони правдиво розказують про ідеї, які були на вустах цих борців за незалежність, за вільну самостійну Україну. І водночас емоційна складова це і музика, яка переповнює ці твори, як крила доносить до слухачів і виконавців», — розповів Тарас Компаніченко

Серед авторів текстів і музики – класики української культури: Павло Тичина, Христя Алчевська, Олександр Олесь, Роман Купчинський, Ярослав Ярославенко, Михайло Гайворонський, Олександр Кониський, Спиридон Черкасенко, Кирило Стеценко, Павло Чубинський та інші.

 

Пісні цього альбому поєднують характерне оригінальне звучання епохи та актуальність для сучасного слухача. Пересвідчитися в цьому могли відвідувачі концерту «Хореї Козацької» в Харківській обласній філармонії. Також послухати «Пісні Української революції» та відчути дух епохи і перегуки з сьогоденням можна завантаживши альбом на сайті Українського інституту національної пам’яті.