До Дня пам’яті жертв Голокосту Суспільне покаже тематичні проєкти

До Дня пам’яті жертв Голокосту Суспільне покаже тематичні проєкти

26 січ. 2024

27 січня Суспільне Мовлення готує спеціальну програму до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту — трагічних подій масового знищення євреїв і ромів під час Другої світової війни. Прем’єри й покази документальних та художніх фільмів, радіодрама за романом Софії Андрухович, прем’єри музичних творів в радіоефірі, а також матеріали, присвячені свідкам жахіть масового знищення людей, — на платформах Суспільного.

Читайте також: До Дня пам’яті жертв Голокосту Суспільне розповість історії свідків, які вижили

Телеканал Суспільне Культура

На телеканалі Суспільне Культура о 9:20 та 19:55 телевізійний документальний фільм режисерки Ребеки Сноу «Ошукати Гітлера. Ті, що пережили Голокост» (Канада). Троє головних героїв фільму — Гелен Єрмус, Максвелл Смарт і Роуз Ліпсик, канадські євреї, які пережили Голокост у дитинстві. Через 75 років після Другої світової війни вони подорожують Україною, Польщею, Литвою та Ізраїлем і роблять надзвичайні відкриття, діляться своїми історіями й досліджують невирішені питання разом з істориками, фахівцями з генеалогії та судово-медичними експертами. 

Об 11:00 фільм власного виробництва Суспільного режисерки-документалістки Сніжани Потапчук «Голокост. Засвідчений злочин». Голосами живих свідків Голокосту авторка розповідає історії про виживання у гетто і тих, хто переховувався від окупантів. Герої фільму, які були дітьми під час Другої світової війни, діляться болючими спогадами про голод, загибель рідних під час масового знищення євреїв, відчайдушні спроби українців допомогти заручникам гетто попри смертельну небезпеку для себе. 

О 12:00 — Хвилина мовчання у День пам’яті жертв Голокост.

О 12:01 — документальна стрічка «Повернення до Рівного: Історія Голокосту». Шеллі Вайнер і Рая Кіжнерман живуть в Грінсборо (штат Північна Кароліна), але вони народилися в галасливому місті Рівне, де у 1941 році проживало 20 тисяч євреїв. Як Шеллі і Рая пережили погром — це історія, яку вони розказують після того, як відвідали Рівне у 2013 році, зі старими фотографіями та малюнками, виконаними художницею Еммою Фік. 

О 15:45 глядачі Суспільне Культура побачать прем’єру фільму «Польська місія. Загадка паспортів» (Польща). Це розповідь про участь польського уряду в екзилі у допомозі групі Lados — польським дипломатам у швейцарському Берні, які разом з єврейськими організаціями масово підробляли паспорти, щоб рятувати євреїв під час Голокосту. Автори проєкту розповідають про подальшу долю вцілілих завдяки справі дипломатів та польської розвідки у співпраці з міжнародними організаціями. Головними співрозмовниками є ті, хто вижив, та їхні нащадки.

О 16:50 — документальний фільм «Невидимки» про Берлін у 1943 році, який нацистський режим офіційно оголосив «вільним від євреїв». Однак у місті все ще перебувало 7000 євреїв, яким вдалося стати невидимими для влади. І тільки 1700 із них пережили війну. Фільм «Невидимки — ми хочемо жити» розповідає про долю чотирьох молодих євреїв, які вижили під час Голокосту в Берліні.

О 18:55 — прем’єра на Суспільне Культура документального проєкту «Чи варто було бомбити Освенцим?» У квітні 1944 року двоє чоловіків дивом втекли з Освенцима і відкрили світові шокуючу правду про Голокост. Коли союзники почули їхню історію, вони розробили моторошний план: покласти край бійні бомбардуванням Освенцима. Але не всі погодилися з тим, щоб цей план був реалізований. Тим часом у Будапешті 800 тисяч євреїв утримували на старому цегельному заводі в очікуванні транспортування в Освенцим. До листопада союзники вирішили розбомбити табір смерті, але на той час було вже пізно...  

О 21:40 — прем’єра художнього фільму «Світло надії» (Іспанія), заснованого на реальних подіях. Фільм розповідає про медсестру Елізабет Ейденбенц, яка переховує втікачів і рятує людей під час нацистської окупації Франції у 1942 році. На початку 1940-х років біженці з усієї Європи шукають притулку в південно-західній Франції, рятуючись від переслідувань з боку нацистів і режиму Франко в Іспанії. Серед них незліченна кількість жінок, деякі з них вагітні, та  їхні маленькі діти. Табори перебувають у жахливому стані, біженці ледве тримаються без захисту від холоду. Щоб допомогти бідолашним, молода медсестра Червоного Хреста Елізабет Ейденбенц вдихає нове життя в стару віллу. Перетворюючи будівлю на пологову клініку, вона рятує життя матерів і дітей від вірної смерті.

27 січня о 16:30 місцеві канали Суспільного Мовлення покажуть документальний історичний фільм «Дорога смерті “Рівне-Сосонки”» про наймасовіше вбивство євреїв у Рівному часів Другої світової війни. 

У довоєнному Рівному мешкало трохи більше ніж 40 тисяч осіб, з них понад 80% — євреї, які стали першими жертвами окупаційного «порядку». Майже половина міста полягла тоді в урочищі Сосонки поблизу Рівного. Лише трьом десяткам з приречених містян вдалося вижити. Саме вони пізніше й розповіли світу про вбивство тисяч людей у Рівному.

О 22:40 дивіться на телеканалах Суспільного у вашому регіоні документальну стрічку «Повернення до Рівного: Історія Голокосту»

Також упродовж дня у всеукраїнському проєкті «Суспільне. Спротив», який транслюється на місцевих каналах Суспільного та каналі Суспільне Новини, дивіться три сюжети, підготовлені командою Координаційного центру нацспільнот та проєктів розмаїття Суспільного. Це історії свідків, українських євреїв, які вижили у гетто на території України в різних регіонах.

Українське Радіо

В Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту в ефір Українського Радіо вийдуть матеріали, підготовлені журналісткою Вікторією Будан, про долі двох жінок, які під час Другої світової війни мешкали в районі міста Могилів-Подільський і пережили катастрофу єврейського народу: Інну Майданик і Басю Ройтберг. Слухайте в ефірі Українського Радіо 27 січня з 11:00.

О 18:35 про маловідому історію Голокосту на Закарпатті ведучій Українського Радіо Валентині Троян розповість дослідник проєкту «Where are our people?», запрошений дослідник Джорджтаунського університету Владислав Гаврилов.

Після 19:00 вийде в ефір радіоверсія матеріалу, підготовленого командою Координаційного центру нацспільнот та проєктів розмаїття Суспільного, в якому можна почути свідчення про злочини Голокосту на Закарпатті.

Радіо Культура

О 7:00 у програмі «Година класики на Радіо Культура» слухачі та слухачки Радіо Культура почують світову прем’єру твору «Естер панім» грузинського та ізраїльського композитора Йосифа Барданашвілі, а також Симфонію № 44 «Траурна» Йозефа Гайдна у виконанні Israel Camerata Jerusalem. 

А вже о 8:00 прозвучать фрагменти Кадиш-реквієму «Бабин Яр» Євгена Станковича, Симфонії №1 «Пам’яті мучеників Бабиного Яру» Дмитра Клебанова і «Кол нідрей» Макса Бруха. 

О 10:00 у програмі «Вікенд на Радіо Культура» Ірина Славінська поговорить про травми, котрі проходять крізь покоління, й котрі відкидають «тінь» на життя сучасного суспільства. 

О 17:00 у програмі «Вікенд на Радіо Культура» Наталя Грабченко розпитає в Анатолія Подольського, директора Українського центру вивчення історії Голокосту, про історію Голокосту в Україні: як він вплинув на етнічне розмаїття і як сьогодні писати історію злочину?

О 21:00 у програмі «Вистава без антракту» прозвучить радіодрама «Зламаний світ» за романом Софії Андрухович «Амадока».

Журналісти сайту Суспільне Культура 27 січня представлять добірку з фільмами про Голокост. Цей період глибокої трагедії та стійкості став предметом рефлексії багатьох кінематографістів — від Стівена Спілберга до Квентіна Тарантіно. У добірці Суспільне Культура ділиться фільмами, які слугують гострим нагадуванням про звірства, скоєні під час Другої світової війни.

Також на сайті вийде матеріал про біографію та творчість Пауля Целана. Єврейський поет і перекладач Пауль Целан пережив жах Голокосту, втратив у німецьких концтаборах усю родину. Шукаючи мову для того, щоб висловити свій біль, він пише «Фугу смерті» — одну з найвидатніших поезій століття. Письменник показує, про що може говорити поезія після жахіть масових убивств. Він зберігає історію страждань закатованих після їхньої смерті. У Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту Суспільне Культура розповідає біографію Пауля Целана, говорить про його найвизначніший вірш та значення постаті для України.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатеку — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.