Перша самостійна гуманітарна місія українських військових — у проєкті «Мережа. Незалежність»

Перша самостійна гуманітарна місія українських військових — у проєкті «Мережа. Незалежність»

13 лют. 2024

Про першу самостійну гуманітарну місію незалежної України розповідає другий випуск проєкту «Мережа. Незалежність», що вийшов в ефірі Українського Радіо 13 лютого. У другому сезоні проєкту авторка Олена Бадюк продовжує досліджувати історію українських спецслужб та унікальних спецоперацій. Українські військові й спецпризначенці брали участь у миротворчих та гуманітарних місіях із перших років незалежності. 

Слухайте проєкт «Мережа» щовівторка та щосуботи о 10:05 на хвилях Українського Радіо.

Авторка проєкту «Мережа. Незалежність» Олена Бадюк

У жовтні 1993 року під час першого грузино-абхазького конфлікту тисячі біженців тікали від війни та фізичного знищення в Абхазії через гори Сванетії. Люди часто були без їжі, води й теплих речей. А раннє похолодання й мінусова температура робили перехід через перевали практично неможливим. Не в змозі врятувати своїх громадян, Грузія звернулася по допомогу до міжнародної спільноти. Першою відгукнулася Україна. За кілька днів українські вертолітники під обстрілами евакуювали близько 8 тисяч біженців. Цю українську миротворчу операцію вважають унікальною. Вона була підготовлена й проведена в рекордно стислі терміни й у вкрай складних умовах. До того ж вона стала першою операцією, яку Україна провела самостійно, без допомоги міжнародних організацій.

«Про спецоперацію, яку здійснили українські вертолітники в Абхазії, відомо небагато й взагалі про неї мало хто знає, — розповідає авторка проєкту Олена Бадюк. — Про миротворчі місії ще більш-менш відомо, тому що Югославія та Ірак свого часу були досить гучними темами. А насправді однією з найперших гуманітарних місій була саме ця спецоперація. Вона мене вразила. Мені здалося, що аудиторія має знати, що Українські збройні сили, скільки вони існують — відразу були залучені до важких важливих завдань. Маючи певну підготовку, фаховість і сміливість, вони працювали над такими складними завданнями, на які погоджувалися не всі країни та міжнародні організації».

Читайте також: Історія українських спецслужб часів незалежності в другому сезоні проєкту «Мережа»

Про спецоперацію ЗСУ в Грузії розказують її учасники майор Повітряних сил у відставці Віктор Маєвський та підполковник Повітряних сил у відставці Олег Тарчевський

«Діти, жінки, старші люди — всі хотіли полетіти звідти. Налякані, голодні й змерзлі. В їхніх очах був страх. Молилися, щоб ми за ними прилетіли. А вертоліт не гумовий. По нормі ми мали брати 24 людини. Так із початку й брали. На місці зливали людям паливо, щоб вони могли обігрітися, все знімали по максимуму з вертольотів, щоб забрати більше людей», — згадує Олег Тарчевський

Абхазькі сепаратисти та російські військові обстрілювали евакуаційні рейси. 

«У горах ми мали виконувати польоти тільки в день, щоб льотчик міг бачити перепони, дерева, скелі. Локаторів немає, вертольоти не пристосовані для польотів уночі в горах. Для цього потрібне було спеціальне обладнання. Ми сідали на необлаштовані майданчики. Але бувало й таке, що вже затемна поверталися на аеродром. Було декілька випадків не дуже приємних, бо в наші вертольоти  стріляли. Були пошкодження та пробоїни», — розповідає Віктор Маєвський.

Дізнатися більше про спецоперацію та послухати програму можна за посиланням.

Перший сезон проєкту «Мережа» можна слухати на сайті Українського Радіо, ютуб-каналі Українського Радіо та подкаст-платформах.

Українське Радіо — найпопулярніше розмовне радіо України з найбільшою FM-мережею та флагманський канал Суспільного Мовлення. У 2024 році відзначає століття з початку мовлення. У Києві мовить на частоті 105 FM. З усіма частотами Українського Радіо та лінками на соцмережі Суспільного в регіонах можна ознайомитися за посиланням. Українське Радіо також можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio, на сайті ukr.radio та в мобільному застосунку «Дія».