Документальний проєкт «Стихії війни» — 24 лютого прем’єра на Суспільному

Документальний проєкт «Стихії війни» — 24 лютого прем’єра на Суспільному

21 лют. 2024

До другої річниці повномасштабного вторгнення росії в Україну регіональна команда Суспільного Мовлення презентує документальний проєкт «Стихії війни». Дивіться на місцевих каналах Суспільного (Суспільне Черкаси, Суспільне Кропивницький, Суспільне Хмельницький, Суспільне Вінниця тощо) та каналі Суспільне Новини 24 лютого о 20:30. У діджиталі премʼєра відбудеться на ютуб-каналі Першого.

Читайте також: Суспільне готує документальний проєкт до 10-ї річниці окупації Криму

Вода, земля, вогонь, повітря — повномасштабна війна розгорнулася та тлі усіх чотирьох природних стихій. Героям документального проєкту з Херсону та Миколаєва доводиться рятуватися від «великої води» після підриву Каховської гідроелектростанції, на Чернігівщині — мають обробляти землю, де можуть здетонувати снаряди, у Сумах — миритися з втратою власного житла та домашніх тварин, які живцем згоріли від падіння «шахеда». Щодня сигнали тривоги сповіщають жителів України про повітряну загрозу.

Фільм Суспільного «Стихії війни» допомагає переосмислити те, яку ціну платять українці за кожен день війни, та як Україна дає раду усім цим стихіям. Так, один з героїв документального проєкту, аеророзвідник Станіслав, розповідає про безпілотний літальний апарат, який нищить ворога, рятувальники показують, як розміновують поля, а жителі Херсону єднаються, щоб допомогти одне одному. Містком між світом живих та мертвих, надією на перемогу стає ще один герой стрічки — Петро Самашко, трембітар з Буковини, який зберігає традицію у ці скрутні для країни часи.

«Фільм “Стихії війни” — не про загальні втрати й суху статистику, яку ми щоденно чуємо в новинах. Наш документальний проєкт показує історії людей, які стикнулися з лихом віч-на-віч, впритул відчули подих вогню, руйнівну силу води, — каже режисер та автор ідеї фільму, головний режисер дирекції регіонального мовлення Суспільного Сергій Жулін. — Війна торкнулася усіх сфер життя українців. Відверті живі емоції героїв, широка географія пережитих страшних подій, які розгортаються у стрічці, і долі, що переплітаються і поєднуються в єдиний вузол героїчного протистояння російському вторгненню — про все це у проєкті від регіональної команди документалістів Суспільного»

Команда Суспільного запланувала офлайн-покази фільму «Стихії війни» у Львові, Чернігові, Сумах та Одесі.

Над проєктом працювали: 

  • режисер — Сергій Жулін;
  • оператори — Сергій Міщенко, Дмитро Бондаренко, Юрій Сисоєв, Сергій Шаповалов, Антон Романюк;
  • режисер монтажу — Тарас Романик;
  • графічний дизайнер — Андрій Дмитрик;
  • звукорежисер — Дарія Петренко;
  • композитор — Кирило Томашевський;
  • коректор кольору — Олександр Брамський;
  • редакторка — Галина Щерба;
  • адміністраторка — Софія Євган;
  • генеральний продюсер — Артем Шелковий. 

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатеку — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.

Нагадаємо, телеефір  Суспільне Харків можна дивитись онлайн.  Оперативні новини від Суспільне Харків шукайте на діджитал-платформах: