UA: ХАРКІВ – медіапартнер Zero Waste Fest-у

UA: ХАРКІВ – медіапартнер Zero Waste Fest-у

9 жов. 2019

5 жовтня у Харкові відбувся фестиваль Zero Waste Fest. UA: ХАРКІВ став інформаційним партнером події. Організувала фестиваль ініціативна група Kharkiv Zero Waste, котра пропагує сортування сміття та принципи розумного споживання. На підтримку Zero Waste Fest Суспільний мовник Харкова провів декілька теле- та радіоефірів ефірів із учасниками фестивалю. 

Так в ефірі UA: Українське радіо Харків учасниця фестивалю Тетяна Кузьменко поділилася власним досвідом сортування сміття в приватному житті та розповіла, що головна мета сортування – врешті решт зменшити кількість непотрібних покупок та уникнути придбання товарів, що мають непридатну для переробки упаковку. Заступниця директора Харківської спеціалізованої школи №181 «Дьонсурі» Ольга Сін розповіла, як виникла та реалізувалася ідея впровадити проєкт із сортування сміття в школі.

Команда ранкового шоу «Твій ранок» спробувала провести день у стилі zero waste разом з екоблогеркою Дариною Яро і довідалася, що таке компостування органічних відходів, як реагують продавці на прохання продати овочі без пакета і чи можна в кав’ярні взяти каву з собою у власній філіжанці. 

З волонтеркою ініціативи ЯСОРТУЮ Анною Харакоз та головою громадської організації «Добра воля» Артемом Костецьким говорили про те, які заходи з сортування сміття є нині в Харкові і які ще необхідно впровадити, а також які різновиди побутових відходів приймаються в пунктах ЯСОРТУЮ та наскільки покращить прийом шкідливих відходів поява екобуса в рамках проєкту “Нам не “до лампочки!”.  Мобільний збір звичайних побутових відходів активісти вже організували. 

«Ми намагаємось за рахунок зданої вторсировини частково покрити витрати на організацію цього #СортуйМобіля. Ми збираємо близько тонни вторсировини за один такий круїз, але це покриває десь 30-40 % витрат, які ми маємо. Ми ще долучаємо благодійні пожертви, власні кошти, якісь інші джерела фінансування... Основна мета все-таки просвітницька: показати, що є альтернатива тому, як поводитися зі сміттям. Ті харків’яни, які ековідповідальні, вже це розуміють, а ми намагаємося таких людей зробити якомога більше в нашому суспільстві. І привернути увагу і бізнесу, і місцевої влади до цієї проблеми, до того, що потрібно впроваджувати таку інфраструктуру з роздільного збору. Краще дійсно, якщо міська влада зробить сортувальні майданчики, як це зроблено в Європі, як це роблять в інших містах України», — сказав Артем Костецький.

Більше про цю та інші ініціативи в записі ефіру «Твого ранку»

Під час фестивалю організатори та учасники знайомили всіх охочих із найкращими практиками принципу zero waste (нуль відходів): Refuse (відмовляємося від непотрібного); Reduce (зменшуємо надмірне споживання); Reuse (повторно використовуємо); Recycle (здаємо на переробку); Rot (компостуємо). Для наочної презентації кожної з цих практик на фестивалі були організовані відповідні локації з різноманітними активностями: фотозони з інсталяціями, лекції, майстер-класи, концерт живої музики, показ документальних фільмів на екотематику, театр, зона обміну речами, виставка екоречей, що зроблені українськими виробниками із переробленої вторсировини, та презентація екотоварів zero waste. 

Про практику повторного використання (Reuse), зокрема, розповідала на семінарі та майстер-класі Василіса Гайденко. Як громадська активістка та експертка з соціального підприємництва, вона побувала на кількох соціальних підприємствах у Німеччині та ознайомилася з роботою сортувальної бази в Берліні.

«Сортувальна база більше нагадувала арт-об’єкт: дуже яскрава, дуже цікава. Там все дуже-дуже охайно складено. І там можна закуповувати все необхідне вам навіть нададуть велосипед-перевізник. І там відбуваються також майстер-класи, де, здавалось би, з таких непотрібних речей ви можете зробити якусь прикрасу тощо», — поділилася Василіса Гайденко.

У форматі просвітницьких і розважальних заходів організатори Zero Waste Fest ще раз нагадали харків’янам та гостям міста про важливість розумного споживання, сортування сміття та ековідповідального ставлення до навколишнього світу. Дізнатися більше про наповнення екологічного фестивалю можна за посиланнями в цьому тексті та на сайті організаторів.