Спеціальний ефір на UA: ХАРКІВ до Дня захисника України

Спеціальний ефір на UA: ХАРКІВ до Дня захисника України

11 жов. 2019

14 жовтня, у День захисника України, суспільний телеканал UA: ХАРКІВ покаже документальні фільми, спецпроєкти й тематичні концерти, присвячені захисникам і захисницям.

Розпочнеться ефір о 8.00 документальною стрічкою «Війна на нульовому кілометрі» про історії прикордонників, які в травні-вересні 2014 року в складі підрозділів Державної прикордонної служби України героїчно захищали територіальну цілісність нашої держави. Вони першими відчули на собі, що таке військове вторгнення. Зокрема, у районі пунктів пропуску «Ізварине» та «Довжанський» прикордонники й військові ЗСУ опинилися у ворожому кільці та 21 день перебували майже в повному оточенні. З території Російської Федерації, поступово збільшуючи калібр і потужність зброї, артилерія противника здійснювала постійні обстріли. Цей фільм нагадає всім, якою ціною стримується ворожа навала. А також покаже героїв нашого часу, їхні обличчя й імена, героїв, якими варто пишатися.

Об 11:00 глядачі побачать документальний фільм виробництва UA: Суспільне мовлення «Мирний птах». Стрічка розповідає родинну історію Івана Старченка, яка тісно переплітається з історією нещодавньою України: вторгнення Росії на Донбас, вхід українських військових у Луганський аеропорт. Іван та два його сини працювали в Луганському аеропорту й попри заборону та погрози так званих «ЛНРівців» приймали на посадку українські військові літаки. Чоловіки допомагали українським військовим і це ледь не коштувало їм життя: дім Старченків розстріляли з танка. Іван із дружиною дивом врятувалися, а син Сергій потрапив до полону.

О 13.00 на глядачів Суспільного чекає документальний фільм Юрія Ткаченка «Заміновані вірністю» про легендарну фронтову вівчарку, яка стала оберегом та символом вірності для бойових побратимів, перших добровольців, котрі пішли до війська аби захищати незалежну Україну.

О 14.00 телеглядачі побачать документальний фільм «Луганський форпост» (генпродюсер – Олександр Дріз, автор сценарію та режисер – Тарас Ткаченко, співрежисерка – Сніжана Потапчук, режисерка UA: Суспільне мовлення). Стрічка присвячена чотиримісячній операції українських військ з оборони Луганського аеропорту влітку 2014 року, але не обмежується тільки подіями довкола летовища. Територія аеропорту була лише форпостом, який давав змогу проводити масштабну операцію довкола Луганська, адже саме таким був задум – звільнити й водночас вберегти місто від руйнувань.

О 15.25 Суспільний мовник покаже документальний фільм «Війна химер». Це історія про війну, кохання та смерть. «Лавр» пішов добровольцем на фронт, потрапив в Іловайський котел, втратив побратимів. Настя, подорожуючи розбитими містами, де нещодавно велися бої, намагається осягнути сутність війни та кохання. Герої відверто розповідають одне одному, що відчували під час воєнних дій, виходу з котла. Вони спробують бути разом під час нової, уже спільної подорожі на передову. Ця стрічка є переосмисленням власного досвіду режисерок Марії та Анастасії Старожицьких.

О 17:20 в ефірі UA: ХАРКІВ – проєкт «Війна: історії початку». Це розповіді учасників бойових дій і волонтерів про початок війни, а також про те, як вони знайшли свою любов там, де зовсім не шукали – на передовій. І війна не стала завадою для цих почуттів.

Крім цього, заплановано трансляцію документальних передач «Герої України. Крути. Перша Незалежність», «08.2014. Розповідь про події в Іловайську», «Перехрестя Балу», «Січ», «Луганський форпост» та «Аеропорт. Перший штурм».

Нагадаємо, на сайті UA: ХАРКІВ можна стежити за телепрограмою та дивитися ефір до Дня захисника України онлайн.