Суспільне мовлення гарантує, що зберігатиме нейтральну позицію під час виборів, – Чернотицький

Суспільне мовлення гарантує, що зберігатиме нейтральну позицію під час виборів, – Чернотицький

6 лип. 2018

Про це член правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Микола Чернотицький сказав на "Донбас Медіа Форум" 6 липня в Харкові.

Під час панельної дискусії "Як зберегти незалежність медіа у передвиборчій турбулентності?" він наголосив, що передвиборчий період не обмежується офіційними датами, адже люди перебувають в інформаційному полі постійно. Відтак, щоб зберегти незалежність у цей період, ЗМІ мають доносити об’єктивну інформацію постійно. З огляду на це, у 2017 році правління ПАТ "НСТУ" ухвалило рішення про відмову від реклами з політичним змістом у позавиборчий період. Відповідно до Закону про вибори, Суспільний мовник зобов’язаний у передвиборчий період забезпечити рівний доступ до ефіру всім кандидатам.

"Ми плануємо запустити серію дебатів для того, щоб якомога більше людей за допомогою нашої теле- та радіомережі змогли отримати повну інформацію, зробити зважений вибір. Ми дотримуємося нейтралітету, говоримо про плюралізм думок, водночас ми готові ставити питання, які потребують відповіді, і гарантуємо, що в нас не буде компліментарних ефірів", – сказав Микола Чернотицький.

За словами члена правління Суспільного, ЗМІ в Україні часто стають передовсім інструментом політичного впливу, а от незалежні медіа – явище, до якого українські політичні еліти ще не звикли. Одним із наслідків цього, наприклад, є критичне недофінансування Суспільного, котре отримало тільки 50% від передбачених законом коштів. Водночас саме стабільне фінансування є запорукою незалежності мовника. Тому якнайшвидше необхідно внести такі зміни до законодавства, які гарантуватимуть Суспільному мовленню повноцінне й незалежне від політичної волі фінансування.

Відповідаючи на питання, як забезпечити присутність ключових кандидатів у передвиборчих дебатах, Микола Чернотицький наголосив:

"Якби в Америці кандидат не прийшов на дебати, шанс на його обрання був би 0%. У нас цей механізм ще не працює, проте ми будемо говорити з усіма кандидатами. Чому вони не приходять? Вони бояться, що це ворожий для них захід. Суспільне гарантує: ми нейтральні до всіх".

На питання, як Центральна дирекція НСТУ стежитиме за дотриманням стандартів регіональної мережі, Микола Чернотицький зазначив, що моніторинг контенту відбувається щодня. Крім того, щокварталу незалежний моніторинг новин проводить профільна ГО "Детектор медіа". Зокрема, згідно з даними їхнього останнього моніторингу щоденних новин, на телеканалі UA: ПЕРШИЙ не зафіксовано жодного матеріалу замовного характеру.

Фото "Донбас Медіа Форум"