UA: ХАРКІВ став інформаційним партнером виставки

UA: ХАРКІВ став інформаційним партнером виставки "Предмети" Гамлета Зінківського та Bob Basset

11 вер. 2018

Вийти за межі буденного за допомогою звичних речей пропонують художники Bob Basset і Гамлет Зінківський. Їхня спільна виставка із назвою "Предмети" відкриється 14 вересня о 19:00 у ЄрміловЦентрі. Два поверхи Центру сучасного мистецтва стануть майданчиком для експонування так званого реді-мейд, тобто звичних для всіх предметів та авторських арт-об’єктів. Суспільний мовник Харкова став інформаційним партнером події.

"Хочу відповідально заявити, що цю подію UA: ХАРКІВ висвітлював би, навіть якби філія не була інформаційним партнером "Предметів". Без перебільшення це – помітне і значуще для Харкова поєднання одночасно трьох знакових імен і явищ: Bob Basset, Гамлет Зінківський та ЄрміловЦентр. Всі троє (так, і ЄрміловЦентр як жива особа) – є персонами і "персонажами" світового рівня, завдяки ним Харків нанесено на культурну карту Землі", – зазначає продюсерка UA: ХАРКІВ Ганна Силаєва.

Автори виставки вже давно знані за межами України. Роботи Bob Basset бачили глядачі у Лондоні, Парижі, Нью-Йорку, Сеулі, Пекіні; його маски відомі за кліпами Metallica, Slipknot, показом Givenchy тощо. Гамлет Зінківський у 2013 році представляв Україну на Венеціанській бієнале, виставлявся в Ротенбурзі, Нюрнберзі, Парижі, Батумі, Клайпеді, Лондоні, Відні, Граці, Варшаві, Познані.

"Предмети" – перша повноцінна спільна виставка Гамлета і Bob Basset у рідному для обох Харкові. Художники анонсували її ще півтора роки тому в ЄрміловЦентрі. Тоді під час Ночі музеїв вони виставляли першу спільну роботу – маску у вигляді прямокутного черепу, створену Bob Basset’ом і розписану Гамлетом.

У лютому 2018 року митці також брали участь у міжнародному проекті в Лімі (Перу) за запрошенням місцевого художника Конрада Флореса, а в 2016 р. презентували свою спільну відеороботу в Secret Room у Парижі на фестивалі ADDICTION A L’OEUVRE.

"Митці вчергове намагаються віднайти щось нове в звичних речах. Це те, що можна і треба робити безкінечно, – наголошує кураторка проекту "Предмети" Вікторія Бавикіна. – Необхідність переосмислити власні звичні уявлення важлива як для кожної людини окремо, так і для якісного розвитку суспільства. Це вже не просто гра зі світом предметів (яку здійснюють художники всередині цієї виставки), а можливість зміни ракурсу власного погляду, його гнучкості".

Bob Basset запрошує глядача в мандрівку своїми техноромантичними світами, але не нав’язливо: "У всіх цих предметів є мої сенси, очікування, фантазії, але я в жодному разі не нав’язую свого бачення. Ми не ставимо жодних обмежень на інтерпретацію глядача, – ділиться своїми роздумами про майбутню виставку художник. – У кожного в житті багато буденного, однакового. Головна задача мистецтва – створити реакцію глядача, збаламутити площину реальності".

Гамлет Зінківський, відомий в Україні перш за все як вуличний художник, розповідає, що цей проект для нього – цікавий експеримент: "погратися" з інтерпретаціями, спонукати глядачів наново подивитися на звичні речі та переосмислити своє ставлення до того, що є мистецтвом. На виставці митець презентує свою колекцію ножиць, котрі збирає вже 10 років по всьому світу, і колекцію інших звичайних повсякденних предметів.

Виставка триватиме з 14 вересня по 21 жовтня в ЄрміловЦентрі. Вхід – вільний.