У Харківській філії Суспільного відкрився «Музей виборчого трешу»

У Харківській філії Суспільного відкрився «Музей виборчого трешу»

17 сер. 2020

Виставка-ретроспектива політичної агітації, реклами та технологій відкрилася 17 серпня у Харківській філії Суспільного. Суспільний мовник — інформаційний партнер проєкту «Музей виборчого трешу» від Руху «Чесно».

«Ми засипали вітрини гречкою, виклали десятки зразків чорного піару та подарунків від політиків. «Музей виборчого трешу», сподіваюсь, навчить відвідувачів розпізнавати підкуп, оцінювати кандидатів за програмами і досвідом, а не за тим, «хто що дав». Сюди можна прийти посміятися, але наприкінці вас «накриє» емоціями обурення і неприйняття», — розповіла координаторка «Музею» від Руху «Чесно» Ірина Федорів. 

Експозиція складається з кількох зон: чорного піару, політичної кухні, дитяча та відеозона, куточки чорного піару та гречкосійства. Тут представлені зразки друкованої політичної реклами, газети, плакати, календарі. Все, що непомітно «вкоріняється» у побуті: посуд, магнитики, ручки та блокнотики, утилітарний одяг (капелюхи, дощовики та парасолі). Продуктові набори, аптечки, святкові їстівні привітання — як символ і ознаки підкупу виборців. На екрані безперервно транслюються уривки передвиборних роликів та концертів минулих кампаній. 

Зразки політичної реклами та агіатції для «Музею» збирали в мережі: багато з внесків харків’ян представлені в експозиції: шалики, тарілки, кружки, посівні календарі та аптечка. 

«В такому, концентрованому вигляді, це викликає, сподіваюся, сміх із, можливо, домішком роздратування. Це природні емоції. Важливо, щоби перемогло все ж таки раціо — і на справжніх виборах ми не дозволили політичному трешу насмітити нам в голові і в житті», — коментує експозицію продюсерка Харківської філії Суспільного Ганна Силаєва. 

Музей працюватиме щобудня з 10:00 до 20:00 години з суворим дотриманням карантинних обмежень: маски, дезіфектори, кількість відвідувачів. 

Дехто з відвідувачів пригадав, що має вдома експонати для «Музею», і обіцяв принести: є шанс, що експозиція розшириться і збгатиться.