Ухвалення бюджету Суспільного в чинній редакції поставить компанію на межу банкрутства, — Рада Європи

Ухвалення бюджету Суспільного в чинній редакції поставить компанію на межу банкрутства, — Рада Європи

24 жов. 2018

На платформі Ради Європи для промоції захисту журналістики та безпеки журналістів 22 жовтня оновлено офіційне попередження щодо недофінансування Суспільного мовника, у зв’язку з тим, що український уряд планує суттєво скоротити фінансування ПАТ "НСТУ".

Як зазначено в тексті попередження, 18 жовтня 2018 року Верховна Рада проголосувала в першому читанні законопроект державного бюджету на 2019 рік. Відповідно до цього законопроекту, парламент проголосував за зменшення бюджету Суспільного мовника у 2019 році на 45% порівняно з рівнем, передбаченим законом України (Закон про суспільне телебачення та радіомовлення України, — прим. ред.). Це означає, що бюджет Суспільного мовника на 2019 рік становитиме трохи більше, ніж 1 млрд грн супроти 1 млрд 816 млн 933 тис. грн, які необхідні для належного функціонування мовника.

Керівництво Суспільного звернулося до громадськості та міжнародних партнерів, щоб спільно просити уряд та більшість у парламенті поважати правила й виділити необхідні кошти суспільному мовнику. Недофінансування Суспільного у 2018 році вже призвело до накопичення боргу з боку НСТУ, що своєю чергою спричинило до вимкнення аналогового мовлення телеканалу UA: ПЕРШИЙ по всій країні.

"Ухвалення бюджету Суспільного в чинній редакції поставить компанію на межу банкрутства", — йдеться в попередженні.

Нагадаємо, 22 жовтня Європейська спілка мовників оприлюднила заяву, в якій висловила занепокоєння планами подальшого скорочення фінансування Суспільного мовлення в Україні на 43% у 2019 році.

Раніше у вересні ПАТ "НСТУ" через недофінансування була змушена запровадити антикризові заходи.

Своєю чергою, із закликом профінансувати Суспільне відповідно до закону й відновити аналогове мовлення телеканалу UA: ПЕРШИЙ до уряду України звернулися генеральний директор Європейської спілки мовників Ноел Каррен, представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір, аташе з питань культури Посольства США в Україні Шон Охара, Надзвичайний і Повноважний Посол ФРН в Україні Ернст Райхель. Окрім того, із закликом припинити фінансовий тиск на Суспільне мовлення до парламенту України звернулося Громадське об’єднання "Реанімаційний пакет реформ".

Також понад сотня громадських організацій з усієї країни оприлюднили відкриті листи до Уряду України та Верховної Ради України з вимогою дофінансувати Суспільне.