Для України, більше ніж будь коли, важливе незалежне й ефективне Суспільне мовлення, — Мінгареллі

Для України, більше ніж будь коли, важливе незалежне й ефективне Суспільне мовлення, — Мінгареллі

10 жов. 2018

Про це Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Хюг Мінгареллі сказав на Міжнародній конференції "Незалежний та фінансово стабільний суспільний мовник — невід’ємна частина демократичного суспільства", яка відбувається сьогодні, 10 жовтня, у Комітетах Верховної Ради України.

Під час виступу Хюг Мінгареллі зазначив, що зараз для України, більше ніж будь коли, важливе незалежне й ефективне суспільне мовлення. На думку Голови Представництва ЄС в Україні, у ситуації, коли багато медіакомпаній належать фінансово-промисловим групам, вкрай складно забезпечити незаангажованість і редакційну незалежність ЗМІ та отримати якісну інформацію. Тим часом, Суспільний мовник в Україні є єдиним медіа, яке не залежить від впливу олігархів.

"У будь-якому демократичному суспільстві потрібен ефективний та незалежний суспільний мовник. Особливо це важливо у період виборів, коли треба забезпечувати рівний доступ усіх політичних сил до медіа та доступ громадян до неупередженої інформації. Редакційна та фінансова незалежність Суспільного — ось інгредієнти успішного рецепту. Мовник не може існувати без належного фінансування. Скорочення фінансування для Суспільного мовника — це неправильно", — наголосив Хюг Мінгареллі.

Своєю чергою, голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар зазначила, що реформа суспільного мовлення потрібна перш за все українцям. За словами депутатки, суспільне мовлення потрібне для того, щоб у людей була можливість мати джерело інформації, в якому б вони не сумнівалися, яке б точно відповідало всім стандартам журналістики, подавало найоперативнішу і найякіснішу інформацію, давало українцям можливість розібратися в базових проблемах розвитку власної держави. Саме для цього Верховна рада свого часу ухвалила Закон "Про суспільне телебачення та радіомовлення України".

Втім, як зауважила Вікторія Сюмар, "сфера фінансування виявилася таким моментом, який дає можливість десь не до кінця виконувати ті зобов’язання, які держава на себе взяла".

Тим часом, голова Наглядової ради Суспільного Тетяна Лебедєва нагадала, що реформа перетворення державного мовлення у суспільне є зобов’язанням України перед міжнародною спільнотою.

"В інформаційному середовищі, де майже всі канали залежні від їхніх власників, їхніх політичних і бізнесових інтересів, наявність ресурсу, який був би абсолютно рівновіддаленим, збалансованим, об’єктивним і зваженим, дуже важлива. В умовах інформаційної війни та війни, яка триває у країні вже п’ятий рік, це ще важливіше", — сказала Тетяна Лебедєва.

Також голова Наглядової ради Суспільного зазначила, що належне фінансування є найпершою і найфундаментальнішою умовою діяльності мовника: "Держава має забезпечити виконання цього надважливого ключового принципу, тобто забезпечити незалежне фінансування. Дуже важко запитувати з команди про повний і якісний результат, не надавши повного і якісного фінансування".

Окрім цього, голова правління Суспільного Зураб Аласанія наголосив, що в Україні критично мала кількість людей добре розуміються на темі суспільного мовлення. У такій ситуації отримати підтримку від Верховної ради чи виконавчої гілки влади вкрай важко. А з фінансуванням у Суспільного величезна проблема.

"Якщо ви маєте машину, якій доручено проїхати тисячу кілометрів, а бензину в неї налито на 500 кілометрів, то вона проїде ці 500 кілометрів. Нам же цю машину треба ще й полагодити, перебудувати в процесі. От ми й проїхали цю половину шляху. Далі можна міняти колеса, викидати вантаж, щось вигадувати з двигуном, але неможливо очікувати, що машина проїде 1000 кілометрів. Потрібно залити бензин. Ніяка інша команда не проїде без пального цю відстань. Не ми потребуємо грошей, продукт, який ми маємо виготовити, потребує грошей", — наголосив Зураб Аласанія.

Своєю чергою Президент Виконавчої Ради Європейської мовної спілки (EBU) Жан-Поль Філіппо додав, що Суспільне не може виконувати покладені на нього функції, не маючи для цього всіх умов.

"Суспільний мовник є ключовим постулатом демократичного суспільства. Підтримуючи суспільний мовник, ми надаємо голос громадянам. Ми будемо надавати підтримку Суспільному мовнику в Україні і зробимо все можливе для його успішної роботи", — сказав Жан-Поль Філіппо.

Конференцію модерує Голова Офісу Ради Європи в Україні Мартен Енберг. У події беруть участь Надзвичайні та Повноважні Посли Німеччини, Литви, Фінляндії, Швеції, заступник голови місії Посольства Норвегії. Серед присутніх — народні депутати України, міжнародні та національні експерти Ради Європи, представники Європейської мовної спілки та суспільних мовників Європи, представники міжнародних організацій.

Під час заходу обговорюють дві ключові теми:

  • як гарантувати належне, стале та вільне від політичного втручання фінансування українського суспільного мовника;
  • гарантії редакційної незалежності суспільного мовника перед виборами: європейські практики та українські реалії.

Запис першої частини Конференції можна переглянути за посиланням. Пряму трансляцію другої частини Конференції можна дивитися на сторінці Суспільного у Фейсбуці.

Фотографувала Анастасія Мантач