Посли

Посли "великої сімки" стурбовані критичним недофінансуванням Суспільного

31 жов. 2018

Про це йшлося на зустрічі, що відбулася 29 жовтня в головному офісі Суспільного — телецентрі "Олівець".

Керівництво НСТУ зустрілося з представниками посольств G7 — Надзвичайним і Повноважним Послом Канади в Україні Романом Ващуком, Надзвичайним і Повноважним Послом Великої Британії в Україні Джудіт Гоф, Надзвичайним і Повноважним Послом Німеччини в Україні Ернстом Райхелем, Заступником Голови Місії Посольства США в Україні Памелою Тремонт, Заступником Голови представництва ЄС в Україні Аннікою Вайдеманн, Заступником Голови місії Японії в Україні Харада Мічіо, Заступником Голови місії Посольства Італії в Україні Маттео Крістофаро та Першим секретарем Посольства Франції в Україні Миріам Галлан.

"Роль Суспільного — бути медіа політично нічиїм, але також одночасно суспільною власністю тих глядачів, яких воно має обслуговувати. А роль держави, очевидно, забезпечити відповідну кількість ресурсів", — зазначив Посол Канади в Україні Роман Ващук.

Посол переконаний, що без розуміння політиками необхідності фінансувати Суспільне мовлення — реформа гальмується й становлення НСТУ в Україні неможливе.

"Щоби цей процес міг відповідно природно запрацювати — потрібне розуміння політиків. Дуже важливо — зокрема в ситуації інформаційної агресії — щоб Україна мала свого повноцінного Суспільного мовника", — сказав Посол Канади.

Голова правління Зураб Аласанія подякував міжнародним партнерам за постійну підтримку Суспільного та розповів про досягнення першого етапу реформи. Він також детально окреслив критичну фінансову ситуацію, у якій опинилася НСТУ через невиконання державою закону "Про суспільне телебачення та радіомовлення України". Зокрема, наголосив на недофінансуванні компанії цьогоріч у розмірі 50%, що вже призвело до вимкнення аналогового мовлення каналу UA: ПЕРШИЙ через борги перед Концерном радіомовлення, радіозв’язку та телебачення.

Окрім цього, учасники зустрічі обговорили законопроект держбюджету на 2019 рік, у якому фінансування Суспільного мовника планують знову скротити: на 43% від передбаченої законом суми.

"У законопроекті державного бюджету, який Верховна рада ухвалила в першому читанні, Суспільному планують виділити лише 1 мільярд гривень. Це наш бюджет "виживання", який однак не передбачає коштів на розвиток мовника і як наслідок — не довзолить Суспільному стати успішним", — сказав Зураб Аласанія.

Голова правління також додав, що попереду — друге читання, тож ситуація з фінансуванням Суспільного може змінитися в гірший бік.

Своєю чергою, Посол Великої Британії в Україні Джудіт Гоф звернула увагу на те, що саме зараз, перед виборами, у демократичній державі роль Суспільного мовника набуває особливо важливого значення: "Незалежне медіа є життєво важливим для здорової демократії, особливо перед прийдешніми виборами", — сказала Джудіт Гоф.

Ситуація критичного недофінансування НСТУ та систематичне невиконання закону, на думку дипломатів, є загрозливою для демократичних змін в Україні.