Суспільне розповідає про внесок національних спільнот і корінних народів

Суспільне розповідає про внесок національних спільнот і корінних народів

9 гру. 2020

Якою була б Україна, якби не її багатонаціональне населення? Пошук відповіді на таке запитання підштовхнув команду Координаційного центру мовлення національних меншин Суспільного на створення коротких графічних відео, що розповідають про деякі внески представників різних національних спільнот і корінних народів в українську культуру, історію, науку, архітектуру, медицину тощо. 

Читайте також: До захисту пройшли 134 проєкти «Створюй із Суспільним»

«У цьому проєкті ми хотіли розповісти про цікаві сторінки нашої історії, культурні та інші здобутки, які стали можливими завдяки представникам нацменшин і корінних народів. Мені б хотілося, щоб, прогулюючись ботанічним парком імені Фоміна, кияни згадували його засновника, ботаніка німецького походження Рудольфа Траутфеттера, або ж згадуючи про ромів знали, що у Кременчуці ром Олександр Благаєнко заснував дитячу хірургічну службу і 38 років лікував там дітей», — розповіла керівниця Координаційного центру мовлення національних меншин Анастасія Гудима.

Кожне відео розповідає про одну з національних спільнот чи корінний народ. Анонс перших 10 експлейнерів, які покажуть регіональні телеканали Суспільного до кінця року, дивіться у тізері.

Для телевізійної платформи відео озвучував ведучий токшоу «Ранок на Суспільному» Олександр Єльцов.

«Уперше я побачив фрагменти програми «Відтінки України» під час презентації в «Ранку на Суспільному» і був вражений різноманіттям й унікальністю історій. Я дивився ту нарізку, не відводячи погляду. Потім я із захопленням переглянув історії повністю. А коли начитував ролики про відомих представників національних меншин в Україні, то був вражений ще більше. Раніше я не задумувався про те, що Україна саме тому така цікава, що тут переплітаються різні культури й традиції. Представники кожної національності одночасно мають можливості для підтримки своєї ідентичності, і разом з цим утворюють багатогранність нашої країни», — сказав Олександр Єльцов.

У 2021 році команда і надалі працюватиме над експлейнерами, аби охопити кожну національну спільноту та корінний народ України. 

Нагадаємо, в ефірі UA: ПЕРШИЙUA: КУЛЬТУРА і всіх регіональних телеканалів Суспільного цієї осені виходить програма «Відтінки України», що розкриває мультикультурність країни, різноманіття цінностей та унікальні таланти людей, які мешкають у різних куточках України.