Майже 400 людей вийшли на протест щодо перейменування проспекту Петра Григоренка

16:09, 19 чер. 2019
 
Майже 400 людей вийшли на протест щодо перейменування проспекту Петра Григоренка

Дев’ята ранку. Під стінами мерії збираються люди. Чекають на початок сесії. За годину депутати розглядатимуть питання про повернення проспектові Петра Григоренка старої назви.



Ліана Реліна каже: про акцію дізналась через інтернет.

«Ми проти того, щоб проспекту повертали ім’я Жукова. Мені дали листівку. З однієї сторони — наказ, який підписував Жуков. "Вислати в края всех украинцев". Далеко не всі знають, що насправді відбувалось за участю Жукова. Ну, де-небудь покладу, може хтось прочитає».

На пікеті — представники громадських організацій «Фрайкор», «Спілка ветеранів АТО», політичних партій «Національний корпус», «Демократична сокира», «Свобода».

«Ми категорично проти, тому що згідно з законом про декомунізацію, це зробити неможливо і це неправильно. Ми хочемо показати, що Жуков був катом. І у нас в Харкові є багато іншим проблем, на які влада повинна звертати увагу», — говорить Олександра Щукіна, представниця ГО «Смарт медіа».

На вході чіпляють плакат із зображенням Георгія Жукова.

«Тут написані певні злочини Жукова. Показуємо, що Геннадій Кернес йому дякує за службу. Тобто він хоче перейменування, він захищає бюст Жукова, який підпадає під закон про декомунізацію. Але це неприпустимо у незалежній Україні», — каже Семен Соха, голова ГО «Традиція і порядок».

Пікетувальники на вулиці чекають на голосування. Рішення чиновників: стару назву повертають.

Рішення депутатів оскаржуватимуть у суді, говорить Семен Соха.

«Це протизаконне рішення. Ми його будемо блокувати законним шляхом. Будемо подавати у найкоротші терміни. Зараз нам треба сформулювати досить сильну мотивувальну частину».

За три години акція завершується. До мерії прийшли близько 400 людей. Таку кількість називає речниця поліції Харківщини Оксана Калмикова. Каже: порядок тут пильнували близько 40 правоохоронців. Порушень під час заходу не було.