STOP IFOM: студенти-медики не з’явилися на іспит

18:35, 1 лип. 2019
 
STOP IFOM: студенти-медики не з’явилися на іспит

Від ранку під Харківським національним університетом ім. В.Н Каразіна протестують студенти-медики. Вони навчаються в цьому виші та медуніверситеті. На акцію прийшли замість іспиту — IFOM.

Третьокурсниця Наталія Зайцева розповідає, про іспит дізналася півтора місяця тому.

«Не знаємо, в чому його складність. У нас нема питань, нема бази. Нічого нема для підготовки до цього іспиту. Ми не знаємо, складний він чи ні. Нам усі кажуть не боятися, а ми не знаємо, чого саме боятися»,  — говорить Зайцева.

Голова ради іноземних студентів Каразінського університету Мадамін Асроров говорить, що терміни іспиту змінювали кілька разів.

«Ми спитали спочатку в деканаті: в цьому році складаємо? Вони сказали — ні. Жодної інформації в них тоді не було. Коли два місяці залишилося нам сказали, що IFOM є, що ми повинні скласти цей іспит. Або нас відрахують»,  — розповідає Асроров.

IFOM — міжнародний іспит, який розробила агенція з США для перевірки знань майбутніх спеціалістів. Цього року Міністерство охорони здоров’я запровадило його для студентів 3 курсу як обов’язковий. 

Вперше на акцію протесту студенти вийшли 3 тижні тому. 20 червня студент ХНУ ім. В.Н.Каразіна Денис Іванченко звернувся із позовом до адміністративного суду Києва. Вимагає відтермінувати екзамен та попереджати про нього студентів за півроку.

«Ми повинні чітко знати, які іспити передбачено в рамках підготовки спеціалістів. Там про IFOM не було нічого сказано. В індивідуальному навчальному плані, я повторюсь, нічого не сказано про IFOM», — розповів Іванченко.

У навчальних планах іспиту не мало бути, каже директор інституту міжнародної освіти університету Каразіна Олексій Навроцький. Скільки студентів не прийшло сьогодні — не уточнює. 

«Вже багато років українські студенти та іноземні студенти орієнтуються на національні іспити. Фактично, введення іспиту IFOM, його фундаментальної або клінічної складової — це новація. Університет зробив все, щоб умови для складання іспиту були створені», — говорить Навроцький.

Навчальної програми студентів для складання іспиту достатньо, розповідає заступник міністра охорони здоров’я України Олександр Лінчевський.

«Цей міжнародний тест не є окремою дисципліною. Він не потребує окремого підручника. Іспит оцінює базові знання з основ медицини. Те саме, що вчать наші колеги в усьому світі: анатомія, фізіологія, біохімія, фармакологія. Тільки базові дисципліни, які вчать на перших роках університету. Це інший інструмент. Чесний, справедливий інструмент оцінки знань студента», — пояснює Лінчевський.

За словами Лінчевського, перескласти іспит можна тільки один раз, у серпні, і це вже буде не безкоштовно. Якщо студент не прийде навіть в серпні, то його повинні відрахувати відповідно до Закону України «Про вищу освіту».

Акція тривала близько 4 годин. У ній взяли участь півтисячі людей, каже організаторка Наталія Зайцева. Речниця поліції області Оксана Калмикова вказує на 150 учасників заходу. Такі ж заходи проходили у Києві, Чернівцях, Івано-Франківську, Полтаві та Львові.