У військовій частині Нацгвардії четвертий день голодує призовник

18:40, 1 сер. 2019
 
У військовій частині Нацгвардії четвертий день голодує призовник

Призовник Єгор Потаманов, який несе службу у військовій частині у Харкові, голодує четвертий день. Цю інформацію кореспондентам Суспільного підтвердив прес-офіцер Східного територіального управління Нацгвардії України Сергій Молотков. За його інформацією, зараз з призовником працюють психологи. 

«Я хочу дати заяву з проханням надати побачення з ним»

До військової частини №3017 адвокатка Таміла Беспала приїхала на прохання брата призовника Єгора Потаманова, який відмовився складати військову присягу. Його брат Дмитро Тищенко розповідає: майже два місяці тому 20-річного Єгора затримали на залізничній станції «Харків-Левада». Вони разом везли хворого батька з лікарні до Зміївщини. Того ж дня люди у чорному, які не показували посвідчень, доставили Єгора до військкомату.

«Сіли на лавку на станції «Харків-Левада», а брат пішов купити їжі. Щойно він вийшов, як вдягнені в чорні футболки та в камуфляжні штани без ознак того, що вони поліцейські, скрутили так, що в нього злетіли шорти. Він був майже оголений — так його тягнули в машину. Йому надягли кайданки», — згадує його брат Дмитро Тищенко. 

Він також розповів, що за ці два місяці з братом вони бачились два рази. 29 липня заявив про голодування.

«Він мотивує це тим, що його було незаконно затримано. Викрадено. В той час помер його батько. Це так званий протест, тому він відмовляється приймати присягу. Я хочу з’ясувати, яка його подальша доля», — говорить адвокатка Таміла Беспала.

До адвокатки вийшов заступник командира частини по роботі з особовим складом Ігор Ніколаєв. За його словами, надати правову допомогу та зустрітись із Потамановим Беспала може в приміщенні військової прокуратури Харківського гарнізону. 

«У червні цього року цей громадянин був призваний Харківським військовим комісаріатом. Під час відбору він добровільно виявив бажання проходити військову службу в лавах Національної гвардії. Він відмовився від складання присяги. За даним фактом було повідомлено ДБР», — каже Ніколаєв. 

У зустрічі із Потамановим у частині адвокатці відмовляють.

«Наразі немає можливості надати побачення у зв’язку з його відправкою до військової прокуратури для надання пояснень. Ви можете з ним поспілкуватись тільки у вихідні дні, згідно з розпорядком дня»

Чи проводили перевірку щодо можливого незаконного доправлення призовника у військкомат, та що загрожує призовнику за відмову приймати присягу? Кореспонденти Суспільного звернулися з цими питаннями до військової прокуратури регіону. Надати відповідь пообіцяли пізніше. У військовому комісаріаті області звинувачення у незаконному утриманні призовника заступник військового комісара Харківського обласного військкомату Микола Шарий коментує так:

«Якщо є незаконне утримання будь-якими особами, будь-ласка, Нацполіція, пусть проводять перевірку. У разі необхідності хай порушують кримінальне провадження. Він пішов служити, а що зараз трапилось.. Я не готовий коментувати. Кримінальний злочин, затримання, — це вже кримінальний злочин, це не моя сфера».

Через перешкоджання адвокатській діяльності Таміла Безпала написала заяву до поліції. Дмитро Тищенко також просить розслідувати обставини затримання брата.

Заяви, які склали брат призовника та його адвокатка, зареєстрували у Київському відділі поліції. Зараз слідчі тільки починають перевірку, повідомила речниця Нацполіції області Оксана Калмикова. Чи отримували у Державному бюро розслідувань повідомлення від військової частини про відмову призовником складати присягу, речник територіального управління ДБР Олександр Білка пообіцяв відповісти завтра. Зазначив, що відмова не є кримінальним правопорушенням.