Розстріли у Сандармосі: харків’яни поіменно згадали жертв радянських репресій

19:20, 5 сер. 2019
 
Розстріли у Сандармосі: харків’яни поіменно згадали жертв радянських репресій

Пам’ять загиблих в урочищі Сандармох сьогодні вшанували біля намету «Все для перемоги». Майже 700 українців були розстріляні у Республіці Карелія в 1937 році.

Згадати поіменно жертв тих репресій на майдані Свободи зібралися близько десяти людей. Вони зачитували прізвища загиблих харків’ян. В списку їх 77, говорить організаторка акції Вікторія Склярова.

«Микола Куліш і Лесь Курбас. Їх так кумедно Остап Вишня називав «Ку-Ку». Куліш і Курбас. Вони, за переказами, були розстріляні однією кулею. Спина до спини. Для того, щоб заощадити», — розповідає Склярова.

В цей день, 5 серпня, у 1937 році набула чинності постанова Політбюро ЦК Компартії «Про антирадянські елементи». З цього документу, каже представниця Українського інституту національної пам’яті Марія Тахтаулов, розпочалися ув’язнення та розстріли людей, які не підтримували політику радянського режиму.

«Ця постанова про антирадянські елементи започаткувала хвилю Великого терору. З Української Радянської Соціалістичної Республіки були репресовані майже 200 000 людей. Третина з них була розстріляна. Решта опинилася не тільки в Соловках і Сандармосі, а й в інших в’язницях ГУЛАГу», — розповідає Тахтаулова.

Репресовані відбували покарання в Соловецькому таборі особливого призначення. Серед них були науковці, митці та військові. Всіх їх, говорить Марія Тахтаулова, радянська влада визнала ворогами народу.