Харків’яни приєднаються до Маршу захисників у Києві

15:08, 23 сер. 2019
 
Харків’яни приєднаються до Маршу захисників у Києві

Понад 9 тисяч ветеранів та членів родин загиблих. Стільки людей з України, за словами організаторів, зареєструвалися для участі в Марші захисників — акції, ініційованій як альтернатива Ході гідності, яку організовує Офіс президента. Він відбудеться 24 серпня, у День незалежності України в Києві. Будуть серед них і харків’яни.

Харків’янка Тетяна Козловська — одна з учасниць альтернативного Маршу захисників України, що відбудеться на День Незалежності у Києві.

«Хто поїде в вишиванках, в кого є, поїдуть з портретами своїх синів, своїх чоловіків. Не тільки матері поїдуть, а й вдови поїдуть», —розповідає Тетяна.

У 2014-му її син Сергій Бризгайло пішов служити добровольцем.

«Подзвонив, сказав: мама, я — в Башкірівці. Ми скоро виїжджаєм. Це був перший похід 92-ї бригади, це було під Іловайськом. 23-го вони звідси виїхали, а 26-го в нього перестав працювати телефон. Їх обстріляли. Ми його довго шукали. Він був безвісти зниклий, а потім по ДНК знайшли», — каже Тетяна Козловська.

Сергію було 35 років. Вдома на нього чекали дружина та двоє дітей.

«Старша онука вчиться у технікумі, а молодшенькому — 6 років. Мій син загинув, коли йому було год і два місяці. Кожного дядю питав — це папа? Потім звикся. Дуже тяжко», — говорить Тетяна.

«Це стіна пам’яті. Це, звичайно, не всі наші хлопці. Тут, можна сказати, п’ята частина».

До столиці на марш поїдуть автобусом, говорить волонтерка Марина Полякова, вона очолює громадську організацію Всеукраїнське об’єднання рідних зниклих безвісти та загиблих захисників України.

«Багато хто їде своїм ходом. Дійсно багато хто хоче поїхати. Я вважаю, що це мегаважливо, тому що знаєте, Харків якось на відшибі. Ми – на кордоні. Війна поруч з нами, тому нам треба показати, що Харків — це Україна», — каже Полякова.

«Ми повинні пишається своєю армією. На цей момент це вже справжня армія, ми її зробили своїми руками. І ми пишаємося нашими загиблими хлопцями. Ми хочемо їх постійно пам’ятати. Ми повинні про це нагадувати іншим», — додає вона.

Ветерани та волонтери, які не зможуть поїхати до Києва, за словами Полякової, зберуться 24 серпня у Харкові.