Торф’яники під Чугуєвом гасять понад 60 людей та 10 машин (оновлено)

13:54, 10 вер. 2019
 
Торф’яники під Чугуєвом гасять понад 60 людей та 10 машин (оновлено)

Площа пожежі на військовому полігоні зараз складає близько трьох гектарів, повідомив речник Міноборони в Харківській області Віталій Саранцев.

Основні зусилля військових та надзвичайників зосередженні на том, щоб запобігти подальшому розповсюдженню горіння. На місці пожежі працюють близько 50 військових і сім одиниць спецтехніки. Їм допомагають три підрозділи надзвичайників.

«Торф’яна пожежа це один з таких специфічних видів, який дуже важко гасити, тому що це, по-перше, важкодоступна ділянка місцевості, по-друге, саме тління і горіння відбувається на глибині. Тобто де конкретно знаходиться осередок, визначити дуже важко, — каже Саранцев. — Гасіння даного роду пожежі передбачає перекопку грунта для того, щоб запобігти розповсюдженню, і контрольну проливку ділянок. Щодо вибухів і вилучення якихось боєприпасів — цієї інформації наразі в нас немає. Теоретично там можуть бути якісь вибухонебезпечні предмети, оскільки полігон використовується з 1949 року. Дуже складно передбачити, що там може бути на глибині, під землею».

Для місцевих мешканців загрози немає, розповів кореспондентам суспільного телефоном очільник Чугуївської райадміністрації Григорій Танков. За його словами, осередок тління й займання знаходиться на відстані щонайменше чотири кілометри від найближчого населеного пункту.

«Зараз тут у нас іде оперативна нарада. Тут всі служби — поліція, військові, СБУ, ДСНС, адміністрація. Є вибухи. Горить торф і старі снаряди, які знаходяться у болоті, періодично вибухають. Я перебуваю тут дві години і було вже два вибухи, — говорить Танков. — Завтра зранку, по-перше, це ДСНСники біля кожної школи візьмуть проби на СО2 і завтра вже санепідемстанція пройде по школам, буде більш глибокі аналізи проводити».

Через сильне задимлення у деяких школах Чугуївського району скоротили уроки — заняття тривають з 10:00 до 14:00. За словами Танкова: чи призупинять уроки в навчальних закладах, буде залежати від результатів аналізів фахівців.