Світлична прокоментувала перспективу перепризначення та місцеві вибори

19:11, 17 вер. 2019
 
Світлична прокоментувала перспективу перепризначення та місцеві вибори

Юлія Світлична прокоментувала погодження своєї кандидатури на посаду голови Харківської обласної державної адміністрації новим Кабміном. На питання кореспондентів Суспільного, чи готова вона до співпраці з командою президента Зеленського, Світлична відповіла:

«Ми, звичайно, спілкувалися із президентом, розмовляли про розвиток Харківської області. Дочекайтеся відповідних процедур — і ви про все дізнаєтесь». 

Також, на питання журналістів, чи сприяв міністр внутрішніх справ Арсен Аваков тому, щоб вона лишилася на посаді, голова Харківської облдержадміністрації сказала:

«По-перше, пропозицію Кабінету міністрів було подано президентом України, і Кабмін погодив її. Ще раз хочу вам сказати: дочекайтесь остаточного рішення і ви про все дізнаєтесь».

Також Світлична прокоментувала звернення представників громадських організацій до президента Володимира Зеленського з вимогою надати повний список кандидатів на посаду голови Харківської обласної державної адміністрації. У зверненні також просили провести відкритий конкурс на цю посаду.

«Я вважаю, що це гарна ідея, тому що особисто я проходила відкритий конкурс, на ньому перемогла, і усі охочі могли долучитись до нього. Пряма трансляція цього конкурсу була у мережі Інтернет. Зараз такого немає, тому що було змінено законодавство. Ви спитали моє бачення щодо відкритих конкурсів, які надають можливість різним кандидатурам податися і виграти чесно. Я вам можу сказати як кандидат, який проходив цей конкурс, що це не так страшно. Сподіваюсь і маю відповідну думку, що, можливо, до такого конкурсу долучаться, і таке рішення буде прийнято Верховною Радою України, але наразі змінено законодавство, і зараз призначення відбуваються указами президента» — сказала Юлія Світлична.

На питання, чи планує балотуватися на посаду мера Харкова в разі оголошення дострокових місцевих виборів, Світлична відповіла:

 «Шановні, ще не оголосили місцеві вибори. Будуть вибори — буде видно».

Поставити інші журналістам не вдалося. Керівниця апарату Харківської облдержадміністрації Вікторія Бєлявцева відтіснила кореспондентів від Світличної, посилаючись на те, що голова ХОДА спізнюється на одну з локацій Бієнале молодого мистецтва.

Нагадаємо, канидатуру Світличної на посаду голови обладміністрації узгодили 6 вересня. Це кореспондентам Суспільного підтвердив Міністр Кабінету Міністрів України Дмитро Дубілет. Відповідаючи на питання, чому вона — сказав: «Якщо я відповів, що я не знаю, я вас розчарую?»

Юлія Світлична займає посаду голови обласної адміністрації з жовтня 2016 року. Її призначив тодішній президент Петро Порошенко. До цього адміністрацією керував Ігор Райнін. Після звільнення і до травня 2019 Райнін був головою Адміністрації президента Порошенка.

Володимир Зеленський на початку червня заявив, що всі голови облдержадміністрацій мають бути змінені. Своїми указами він звільнив очільників низки адміністрацій в регіонах.

Під час робочої поїздки до Харкова Зеленський сказав, що змінювати Світличну на посаді голови не планує.