Нову дорогу від Салтівки до центру побудують до наступного серпня — Кернес

19:57, 18 вер. 2019
 
Нову дорогу від Салтівки до центру побудують до наступного серпня — Кернес

Довжина нової дороги — понад два кілометри. Про це сьогодні під час наради щодо її будівництва сказав міський голова Геннадій  Кернес. Зустрітись із мером прийшли підприємці «Барабашово», адже частина дороги має зайняти місце торгівельних майданчиків. На початку зустрічі Кернес пояснює те, чому «розвантажити» необхідно саме Салтівку:

«Пасажиропотік на Салтівці зараз обмежений. В тому числі, і ринком «Барабашово». Це до двох тисяч машин на годину по різних магістралях».

Про наміри прокласти нову дорогу Кернес заявив на початку вересня:

«Це будівництво нової дороги у місті Харкові, яка з’єднає центр міста з житловим масивом Салтівкою. Вона з’єднає пр. Ювілейний, колишній 50-річчя ВЛКСМ, з вул. Шевченка, Моїсеєвською, з боку торгового центру «Рост», їх парковка, яка теж підпадає в зону пробивки нової дороги. Наша задача — її побудувати. Ваша задача — не опиратись, а допомагати місту розвиватись», — сказав мер сьогодні.

За словами Кернеса, земля «АВЕКу» виділялася тимчасово. Ця дорога мала бути у місті ще у 1953 році, за генеральним планом міста. 

«Все це законне, і не може викликати сумнів ні в кого, що це робиться під когось. Це робиться для міста і мешканців міста».

Для нового будівництва на «Барабашово» планують знести три торговельні майданчики та господарчі ряди. Це майже 1,5 тисячі торговельних обєктів, говорить Кернес. Цим підриємцям він пропонує розірвати договори з адміністрацією ринку та оформити їх з комунальним підприємством «Міський торговий ринок», який надасть інші місця.

«Буде виділена територія в 2,5 гектари біля проспекту Ювілейного, це так названий таксопарк. Ми разом з вами побудуємо за гроші комунального підприємства вам торгові місця. Ці торгові місця будуть оформлені за законом України, і ви зможете там працювати».

Підприємець Руслан Гусейнов підіймається, щоб поставити міському голові питання.

- На цей момент це життєвонеобхідна дорога для Харкова? Ви пропонуєте перейти в комунальну власність, де кращі умови, все добре, але в нас всі комунальні підприємства є збитковими. Навіщо нам вступати у неприбуткове підприємство?

- Не всі комунальні підприємства збиткові. Мені важливо, щоб харків’яни могли виїхати з місць свого життєвого простору спокійно, конкретно і зручно.

Скільки бюджету Харкова коштуватиме нова магістраль, головна архітекторка міста Тетяна Поліванова відповісти не може. Говорить, що остаточний проект ще не розробили.

«За прогнозами діючого генерального плану міста, у 2025 році в нас буде 300 машин на тисячу мешканців, а це 150 тисяч машин на Салтівський житловий масив, і це лише приватний сектор. Нас просто очікує транспортний колапс», — каже Поліванова.

Коли матимуть готовий проект, та почнуть будівництво — посадовці строків не називають. Єдина дата від мера — 23 серпня, до наступного Дня міста. За прогнозами Кернеса, на будівництво магістралі необхідно витратити майже рік.

«Дорога буде побудована. Все. Крапка».

По завершенню зустрічі, кореспонденти Суспільного попросили прокоментувати будівництво цієї дороги концерн «АВЕК», якому належить ринок. Речник концерну Сергій Зайцев сказав, що ця дорога має політичне значчення через конфлікт Геннадія Кернеса із Олександром Фельдманом. Сам Кернес під час зустрічі політичну складову відкидав.

«Сьогодні ми з вами бачимо не несподіванку. Ми навіть не сперечаємось з приводу правомірності. Ми бачимо, що питання розвитку інфрастурктури стало політичним. Це спроба фактично тиску на підприємців».

Частина підприємців, які були присутні сьогодні на зустрічі, підтримали ідею міської влади щодо будівництва. За словами Зайцева, таких людей, які є представникам ініціативних груп — їх по 15 людей в групах. Тому, за словами Зайцева, «потрібно враховувати різницю між думкою 15 людей і 15 тисяч підприємців, які виступають проти будівництва».