На акцію проти скасування мораторію на продаж землі аграії області вийшли з тракторами та зерновозами

18:16, 20 вер. 2019
 
На акцію проти скасування мораторію на продаж землі аграії області вийшли з тракторами та зерновозами

Майже 1000 працівників сільгосппідприємств з Харківської та Полтавської області сьогодні вийшли на акцію щодо скасування мораторію на продаж землі. Вони вивели близько 100 техніки, розповіла представниця громадської організації «Всеукраїнська аграрна рада» Карина Бикова.

Трактори та зерновози о 10:00 ранку стоять обабіч Сімферопольської траси поблизу Нової Водолаги. Колони розтягнулися на 2 км.

Механізатором Віктор Таранець працює понад 40 років. На акцію приїхав з Островерхівки — це Зміївський район. Разом з ним ще 20 працівників фірми та три трактори.

«Приїхали на цьому тракторі. Приїхали із фірми «Ревік», яка проти продажу землі. Фірма займається тим, що вирощує ранні зернові, пізні зернові. 6000 гектарів. Ми проти продажу землі. Земля повинна бути в сільському хазяйстві».

На акцію приїхали 150 працівників агропромислової групи з Полтавщини. Це люди, які не беруть участь в обробці ґрунту та зборі врожаю, розповідає заступник директора Петро Світлик.

«Легше всього надрукувати папірці й купити нашу землю. Ми ж це прекрасно розуміємо. Говорять про те, що ні, податки будуть тут. Давайте говорити відверто, податки тут. А прибутки де? Прибутки всі будуть вивозитися за межі нашої держави й розвивати ту країну, звідкіля вони».

«В Україні найбільша цінність — це земля, яка може нагодувати весь світ. Тому не хочеться занапастити її», —  каже Оксана Чумак, бухгалтерка Ланнівського цукрового заводу.

«Тут поросли, породилися наші батьки. Ми хочемо, щоб тут жили наші діти, наші внуки. А продаж — він просто перетворить наші села... Це просто буде місцевість», —  говорить Богдан Головченко, голова селянського господарства «Слобода».

За словами Бикової, така акція проходить ще в 13 областях України. За оцінками правоохоронців, на пікет вийшли 400 людей. Про це розповіла речниця Нацполіції Харківщини Олена Соболевська. Порушень під час акції — не було.

На акцію люди вийшли після вчорашньої заяви глави держави Володимира Зеленського щодо можливого скасування мораторію на продаж землі.

«У моделі, яку пропонуємо ми з урядом, купувати чи продавати землю зможуть тільки українські громадяни та українські кампанії. Страшилки про китайців, про арабів чи про інопланетян, які вивезуть нашу землю вагонами, — це маячня», — тоді сказав Зеленський.

Мораторій на продаж землі наклали у 2001 році. Він забороняв купляти та продавати землю — лише передавати її у спадок. Згідно з проєктом, який сьогодні опублікували на сайті Міністерства розвитку економіки:

1. Набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення можуть: громадяни України, юридичні особи України, територіальні громади та держава.
2. У межах однієї області не повинна перевищувати 15% земель сільськогосподарського призначення такої області, не повинна перевищувати 0,5% земель сільськогосподарського призначення України.
3. Переважне право купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення має її орендар, за умови сплати ним ціни, за якою вона продається.
4. Громадяни мають право на викуп таких земельних ділянок у власність з розстрочкою платежу до 5 років за ціною, яка дорівнює нормативній грошовій оцінці таких земельних ділянок, без проведення земельних торгів.
5. Встановлюється мінімальна стартова ціна продажу земельних ділянок державної та комунальної власності на земельних торгах.

Заборона продажу та купівлі землі є порушенням прав громадян. Так вважає юрист Дмитро Остапенко, посилаючись на рішення Європейського суду з прав людини. За словами юриста, в Україні вже є тіньовий ринок з продажу землі, в якому, ймовірно, беруть участь і іноземці. Законопроєкт про скасовування мораторію має обмежити участь іноземців у цьому ринку, каже Остапенко.

«Якщо повернутися до офшорних схем, якщо ми говоримо про Панамську юрисдикцію, то там завжди засновником Панамської юридичної особи є громадянин Панами, хоча реально управляють цими юридичними особами, приміром, наші громадяни. Тому і тут можливо буде змога якось маніпулювати цим законодавством. Існує дуже велика кількість землі, яка знаходиться у такому незрозумілому правовому статусі. Це землі, які за корупційними схемами голови райдержадміністрацій, не маючи на це повноважень, у не дуже законний спосіб, передавали в оренду певним фермерам. За задумом законодавців, земля оцієї "сірої" зони регулюванні повинна перейти у "білу" зону».

Цей проєкт Кабінет Міністрів має розглянути протягом трьох місяців. У разі його ухвалення — він набуває чинності з 1 жовтня 2020 року.