«Не прокатить!»: на майдані Свободи в Харкові протестують проти «формули Штайнмайєра»

17:22, 2 жов. 2019
 
«Не прокатить!»: на майдані Свободи в Харкові протестують проти «формули Штайнмайєра»

Акція «Ні капітуляції» проходить біля намету «Все для перемоги» на майдані Свободи.

Як повідомляє кореспондент Суспільного, учасники акції виступають проти прийняття так званої формули Штайнмайєра щодо проведення місцевих виборів на Донбасі. 

На пікеті представники низки громадських організацій, серед яких «Традиція і порядок», «Спілка ветеранів АТО», «Права молодь» та політичниих партій «Національний корпус», «Демократична сокира», ВО «Свобода».

Акція почалася із виконання гімну України. Зараз виступають її учасники.

За словами одного з організаторів акції Миколи Коваленка, на майдані зібралися не менше 50 людей. Пізніше він сказав, що на площі близько 200 протестувальників. 


Акція «Ні капітуляції» у Харкові проходила також напередодні ввечері під стінами Управління СБУ в Харківській області.

Протести викликані заявою президента України Володимира Зеленського, який повідомив, що Україна погодила текст «формули Штайнмайєра».

«Що це таке? Тимчасовий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, відомий також як закон про особливий статус Донбасу, починає діяти на постійній основі. За умови, коли там відбудуться місцеві вибори, проведені згідно Конституції та законодавства України, а також після публікації звіту ОБСЄ, що вибори відбулись за стандартами ОБСЄ та міжнародними стандартами демократичних виборів. Це означає, що ніяких виборів під дулом кулеметів не буде і не може бути», — сказав Зеленський.

Вибори на території ОРДЛО мають відбуватися за умови, якщо Україна контролюватиме кордон, а «будь-які війська» мають бути виведені, додав президент. Він сказав, що парламент у обговоренні із суспільством має розробити і ухвалити новий закон по Донбасу.

«В цьому новому законі не буде перейдено жодної червоної лінії... Не буде ніколи ніякої капітуляції», — сказав глава держави.

2 жовтня у Верховній Раді позицію команди президента озвучив народний депутат від фракції «Слуга Народу» Богдан Яременко

«Чому це потрібно було зробити? Тому що це передумова, вимога Росії, для проведення саміту в Нормандському форматі, це їхня передумова для діалогу президентів. Діалогу, який повинен принести мир. Мир є метою президента Зеленського, є метою нашої партії. І, відповідно, для того, щоб почати цей процес, нам потрібно було виконати цю умову...

Але для того, щоб вони почалися, Україна теж має свої передумови. Вони чітко заявлені президентом Зеленським. Ми почали обмін полоненими і наполягатимемо на його продовженні. Ми повинні розвести війська, відвести їх від лінії зіткнення для того, щоб встановити чітке стале перемир’я і припинення вогню для того, щоб не гинули наші військовослужбовці. Так, ми повинні отримати контроль над територіями, на яких будуть відбуватися вибори до органів місцевої влади», — сказав він.