Французька та корейська: до Харкова надходять партії вакцин проти грипу

17:09, 10 жов. 2019
 
Французька та корейська: до Харкова надходять партії вакцин проти грипу

Пенсіонерка Єкатерина Новікова прийшла до обласного аптечного складу за вакциною від грипу. Каже: купила чотири дози — для усієї сім’ї.

«У мене астма. Я завжди бережусь від усіх цих застудних справ. Не знаю, хто як думає, а я так. У мене діти — лікарі, тим більше я літня людина. Онука - студентка, їй теж треба», — розповіла жінка.



Керівниця обласного аптечного складу Ірина Клочко говорить: вакцину на склад привозять на замовлення. Першу партію отримали минулого тижня. Частину залишили і для продажу поштучно. Наприкінці цього до складу мають доставити нову — близько 3 тисяч доз.

«Надходить «Ваксігрип», французька вакцина. Надходить і китайська вакцина «Джисіфлю». У нас вже придбали чимало дитячих садків, на жаль, найчастіше приватні. Вже купують і школи, і лікарні», — каже Клочко.

Аби утворився штучний імунітет від щеплення — вакцинуватися потрібно зараз, говорить доцент кафедри інфекційних хвороб національного медичного університету Дмитро Кацапов:

«Ну десь 3-4 тижні треба для розвитку імунітету. Підвищення захворювання очікується десь в середині-кінці листопада. Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує вакцинацію деяким категоріям осіб. По-перше: це діти з року до двох, які не мають ще імунітету. Це особи старші 65 років. Це особи з хронічними захворюваннями легень. І такі особи, які працюють з великою кількістю людей, тобто можуть бути інфіковані дуже швидко».



«Треба прийти до нас з термосумкою, холодагентом і в принципі все. Вакцина є завжди», — додала керівниця обласного аптечного складу Ірина Клочко.

Вакцина від грипу коштує близько 300 гривень. Її можна придбати у міських аптеках або на обласному аптечному складі.