Меморіальну дошку генерал-майору КДБ Юрію Шрамку зняли з фасаду будинку

18:55, 5 лис. 2019
 
Меморіальну дошку генерал-майору КДБ Юрію Шрамку зняли з фасаду будинку

З будинку №8 по вулиці Свободи меморіальну дошку, яку встановили минулого тижня, сьогодні зняли представники «Національних дружин». Потім її віднесли до міської ради. За словами Євгенія Шкіркова, представника організації, вони проти того, щоб ця меморіальна дошка була на вулиці у центрі Харкова.

«Там йому місце, мабуть. Вони нехай шукають місце — можливо, у них є там музей КДБ. У правилах декомунізації у нашій країні написано, що не мають висіти постаменти чи якісь дошки — тим більше від людей, які були у силових структурах таких, як КДБ».

Юрій Шрамко – почесний громадянин Харкова та області. Раніше він очолював управління Комітету державної безпеки на Харківщині. Наприкінці серпня у міськраді заявили про намір встановити меморіальну дошку. Тоді ж представниця Українського інституту національної пам’яті Марія Тахтаулова повідомила, що звертатиметься до мерії із вимогою не встановлювати дошку, тому що вона суперечить Закону «Про засудження тоталітарних режимів».



За словами речника мерії Юрія Сидоренка, міська рада до меморіальної дошки відношення — немає. Встановлювали її не за кошти міського бюджету. Що далі робитимуть з пам’ятним знаком — Сидренко не знає.

Кореспонденти Суспільного звернулися до ініціатора встановлення дошки — керівника харківського клубу «Генерал» Валентина Голіка. Коментувати ситуацію сьогодні він відмовився.

За словами речниці поліції області Ольги Грабар, інформацію щодо зняття меморіальної дошки правоохоронці зареєстрували у Журналі єдиного обліку заяв та повідомлень громадян Київського відділу поліції. Зараз проводять перевірку, каже Грабар.