Меморіальну дошку генерал-майору КДБ Юрію Шрамку, яку сьогодні повісили вдруге, облили зеленкою

13:46, 8 лис. 2019
 
Меморіальну дошку генерал-майору КДБ Юрію Шрамку, яку сьогодні повісили вдруге, облили зеленкою

Зеленкою меморіальну дошку генералу КДБ Юрію Шрамку обливають пообіді. Роблять це представники громадської організації «Світанок».

«У людей був акт громадської непокори. Я вбачаю порушення законодавства у тому, що дошка була все ж таки встановлена попри Закон про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарного режиму та заборону пропаганди їхньої символіки. Там, насправді, проходила не одна людина. Навіть не з однієї організації, скажімо так. Там було на неї вилито 3-4 флакони зеленки, не менше. І до того ще, до зеленки, хтось її пофарбував у червоне», — каже керівник організації «Світанок» Вадим Поздняков.

Менш як за годину на вулиці Свободи працівники комунального підприємства «Харківзеленбуд» починають відмивати дошку бензином.

Олена Кулішенко мешкає поряд з будинком, на фасаді якого встановили меморіальну дошку Шрамку. Каже:

«Але ж він тут просто жив як громадянин. Він же щось хороше робив для країни у той час? У моєму домі взагалі майже одні КДБшники та прокурори жили. Так що, будинок тепер — під’їзд закрити, хрест поставити, так?»

Пам’ятний знак генерал-майору Юрію Шрамку встановили минулого тижня на фасаді будинку №8 по вул. Свободи. Цього вівторка, 5 листопада, її зняли та віднесли до дверей міської ради представники «Національних дружин». За словами їх координатора Євгена Шкіркова, Шрамко підпадає під дію закону про декомунізацію.

Встановлювали дошку не за кошти міського бюджету, сказав речник міськради Юрій Сидоренко. Ініціатор ідеї — Валентин Голік, керівник харківського клубу «Генерал». У вівторок коментувати ситуацію щодо зняття дошки він кореспондентам Суспільного відмовився. Сьогодні слухавку Голік не бере.

Юрій Шрамко — почесний громадянин Харкова та області. Він очолював управління Комітету державної безпеки на Харківщині з 1980-го року.

Фото: Харківська міська рада

Про намір встановити пам’ятний знак Юрію Шрамку у міськраді заявили наприкінці серпня. Про те, що така меморіальна дошка буде суперечити закону про декомунізацію, тоді ж заявила Марія Тахтаулова, представниця Українського інституту національної пам’яті.

«Йдеться про те, що в жодний спосіб працівники репресивних органів за Радянського союзу не можуть бути увіковічені у будь-який спосіб публічної демонстрації. Відповідно, коли цю дошку було встановлено, Інститут реагував відповідними листами до компетентних органів, до Національної поліції й прокуратури», — каже Тахтаулова.

За її словами, відповіді на звернення ще не отримали.

На питання, чи будуть «Нацдружини» вдруге знімати дошку Юрію Шрамку, Шкірков відповів так:

«Сподіваюсь, скоро вона щезне. Але як саме — я не знаю. У Харкові багато людей, хто проти пам’ятного знаку цій людині».

Чому працівники комунального підприємства «Харківзеленбуд» відмивали пам’ятний знак від зеленки, речник міськради Сидоренко — відповісти сьогодні не зміг. Прокоментувати дії комунальників пообіцяв пізніше.

Станом на 18:00, правоохоронці заяву про пошкодження меморіальної дошки зеленкою — не отримували, розповіла речниця Нацполіції області Ольга Грабар.