Гуртожиток для незрячих чотири місяці не можуть передати у власність міста

18:13, 14 лис. 2019
 
Гуртожиток для незрячих чотири місяці не можуть передати у власність міста

Гуртожиток для незрячих, що на вулиці Коцюбинського, 4, перебуває на балансі Українського товариства сліпих. За словами мешканки Віталіни Дуди, гроші на ремонт будівлі керівництво не виділяє:

«В нашому душі ростуть гриби. Фундамент настільки вологий і уражений грибком. Щось ремонтувати тут немає ніякого сенсу».

Мешканці неодноразово виходили на акції протесту. Врешті-решт вирішили звернутися по допомогу до міської влади. У червні на сесії міськради депутати надали згоду, щоб прийняти будівлю у комунальну власність. Тепер питання у передачі усіх зовнішніх мереж на баланс комунальних служб, говорить юрист Даніель Солодчик, який представляє інтереси мешканців гуртожитку: 

«Центральне Управління УТОС уже надало свою згоду і ще у квітні. Оскільки вони не справляються з цією будівлею і в них немає коштів на її ремонт. І в підприємства виробничого № 1 теж немає коштів на ремонт цієї будівлі». 

За словами Солодчика, у гуртожитку проживає близько 60 людей, 12 з яких — діти. У цьому будинку Дмитро Крупка живе тридцять два роки. Каже весь цей час капітального ремонту не було. За словами Крупки, самій будівлі понад півстоліття:

«Людей психологічно налаштовують на те, що це все погано, що місто забирає гуртожиток і лякають великими комунальними оплатами. Наскільки я розумію, треба особисті рахунки відкривати на людей, а адміністрація не поспішає з цим».

Надія Коротаєва — одна  з тих мешканців, хто не хоче, щоб гуртожиток приймали до комунальних власності. Каже: не бачить у цьому сенсу:

«У міста немає грошей ані на квартири для нас ані на ремонт. Поки що я не бачу жодного виходу».

Передають будинок на баланс міста вже понад чотири місяці. Дмитро Лисун, директор підприємства від товариства сліпих на питання, чому процедура затяглася, відповідає так: 

«У нас дуже багато цієї паперової тяганини. Наразі ми з’ясували на усіх міських підприємствах, що нам треба зробити, щоб передати ці технічні мережі. Десь треба ремонт. Десь ми впораємося своїми силами, десь — ні, і будемо, напевно, звертатися до міста, щоб прийняли у такому стані, як є. Все ми не потягнемо — це однозначно. Я думаю, зиму доведеться зимувати ще у нас на балансі. До весни, дай боже, передамо. Це мої думки, може вийде швидше».

Заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства Андрій Руденко розповів телефоном, що зараз готують пакет документів для передачі гуртожитку на баланс міста. За його словами, є ряд питань з централізованим опаленням, холодним водопостачанням. Позиція міськради: місто візьме мережі на баланс, коли виправлять всі недоліки. Андрій Руденко назвав дії керівників товариства сліпих у питанні гуртожитку «якимись інертними». Що зміниться в умовах проживання мешканців гуртожитку після передачі будівлі мусту, Руденко не відповідає.

«У людей зараз теж є страх, тому що вони не дуже розуміють, як вони будуть сплачувати комунальні платежі, скільки будуть платити, хто буде тут прибирати. Є дуже багато питань і ніхто не квапиться їм це все роз’яснити», – говорить юрист Даніель Солодчик.