Шістьох кажанів визволили зі стіни багатоповерхівки

19:50, 13 лис. 2019
 
Шістьох кажанів визволили зі стіни багатоповерхівки

У стінах багатоповерхівок Харкова зимують тисячі рукокрилих, розповів Антон Влащенко, керівник Центру реабілітації рукокрилих. Одну з таких схованок на вулиці Чайковській, 6, мешканець задув монтажною піною. Два дні кажани перебували без кисню, поки їх не визволили фахівці центру. Порятунок тривав три години. Залучити автовежу та промислового альпініста.

«Ми поступово розкривали щілину, вона дуже вузька. Тварин, які сиділи близько і хотіли вилетіти, ми забрали, щоб оглянути. Зараз ми їх міряємо та оглядаємо», – розповідає Антон Влащенко.

Влащенко каже, якщо у будинку оселився кажан, щілину не варто задувати піною із кажанами. Натомість можна закрити ось такою конструкцією зі шматку каремата – вона безпечна для тварин:

«Достатньо на те місце, звідки кажани вилітають, помістити щось легке: ми взяли шматок пінопласту, і тоді тварина, коли вилітає, легко його відсуне і вилетить назовні. А назад повернутися не зможе».

Альона Прилуцька, співзасновниця Центру реабілітації рукокрилих, говорить – кажани безпечні для людей, а ще занесені до Червоної книги України:

«Кажани ніякої шкоди не приносять, просто живуть поряд, це сусіди. Вони змушені жити у будинках, бо їм не вистачає сховищ у природі. Вони є червонокнижними тваринами та згідно з законом «Про Червону книгу України» руйнування сховищ червонокнижних тварин, так само як їх вбивство, карається законом. Тобто цього не можна робити». 

Шістьох врятованих вечірниць тепер відгодовують у центрі реабілітації. Тут їх зважили та окільцювали, потім влаштують на зимівлю, а навесні відпустять у природу.