Дитячі садочки, школи та лікарні лишаються без тепла на Харківщині

17:00, 14 лис. 2019
 
Дитячі садочки, школи та лікарні лишаються без тепла на Харківщині

На Харківщині у місті Барвінкове досі не увімкнули опалення. Близько 70 людей сьогодні, 14 листопада, вийшли на акцію протесту до загальноосвітньої школи № 2. Вимагають від мерії та президента України владнати питання з відсутністю тепла у будинках, що підключені до централізованого опалення. 

У 2-й школі навчається 340 дітей. Донька Лілії Антоненко ходить до 2 класу. Лілія каже, температура в приміщенні ледве сягає 10 градусів. 

«У нас уроки зараз по 20 хвилин у школі. Діти сидять одягнуті, вмикають якийсь обігрівач. Я зараз не пускаю свою дитину, але це не вихід. Вдома ми на індивідуальному опаленні. А у школі нам нічого не обіцяють. Далі морози, що робити? Тому запросили на зустріч представників адміністрації міста та району, начальника освіти. Кожен розповідає, що нічого не може вдіяти», — розповідає Антоненко.

За словами Антоненко, без опалення нині 2 школи, 2 дитячих садочки, лікарня з пологовим відділянням та аграрний ліцей. Також тепла немає у будинках культури та 25 квартирах житлових будинків. Мешканці записали відеозвернення до президента України.

У Харківській обласній держадміністрації кажуть, що про проблему знають. Директор Департаменту житлово-комунального господарства Сергій Магдисюк ситуацію, що склалася, коментує так:

«Міський голова не зробив нічого, щоб у Барвінковому було опалення та переклав усю відповідальність на обласну адміністрацію. Це є не припустимим, відповідно до законодавства. Адміністрація робить усе можливе для того, щоб завтра, 15 листопада, увімкнути тепло в лікарню, школу та дитячий садок. Серед населення там без тепла залишилось 48 сімей, які знаходяться на централізованому опаленні. Інші мають індивідуальне. Його вже 2 роки просять, надсилають листи, щоб ці будинки перевести теж на індивідуальне. Він мав розробити програму, надати людям фінансову допомогу. Тому що не припустимо великій котельні опалювати тільки ці квартири. Будемо з міським головою спілкуватися в судовому порядку», — говорить Магдисюк.

Минулого року опалення в Барвінковому теж затримували, але на тиждень, говорить Антоненко. Під час зустрічі міський голова Олександр Бало відповів, що зі свого боку зробив усі можливе. 

«Мої повноваження полягають у підготовці міста до опалювального сезону. Це підготовка котелень, теплотрас, водогонів. Укладено договір з теплопостачальником, перед яким ми не маємо заборгованості. «Нафтогаз» на цій підставі зобов’язаний надати газ організації, яка постачає нам тепло», — сказав Бало мешканцям.

Що мерія міста планує робити далі та коли увімкнуть опалення — з цими питаннями Суспільне звернулося до міського голови. Протягом дня він не відповів.

Фото: Facebook/Елена Ковалевская