Кілька годин возили у швидкій між лікарнями: харківських медиків звинувачують у смерті літньої жінки

18:55, 14 лис. 2019
 
Кілька годин возили у швидкій між лікарнями: харківських медиків звинувачують у смерті літньої жінки

«Причина смерті — атероскларетична хвороба серця», — Олена Лиманська показує довідку про смерть матері.

Говорить: їй стало зле вчора. Олена викликала лікаря, той оглянув літню жінку та виписав направлення до кардіології лікарні №8.  

«Ми викликали швидку на доставку. У швидкій сказали, що нас чекають у кардіології. Ми їдемо, швидка нас привезла, за направленням від дільничного лікаря, по місцю проживання, там де ми лікувались. Завідувачка приймальним відділенням нас не прийняла. Кажу: поясніть мені, як доньці чому ви нас не пускаєте, а вони: усе у швидкій. Думаю, ну добре, поїдемо до 18-ї, я через три дні маму переведу. Ми сюди довезли її, вона вже тут не розмовляла, а нагору підняли — вона вже мене не впізнавала», — розповіла Лиманська.

У за три години в терапії 18-ї лікарні жінка померла.

«Хвора була доставлена у вкрай тяжкому стані. У хворої хронічна патологія серця. Поступила вона після 8-ї лікарні з кардіограмою, яку зняли у 8-й лікарні. Ми їй надавали першу допомогу у вигляді стабілізації загального стану, але на жаль», — говорить лікар-терапевт лікарні №18 Андрій Закорко.

Лікарки, яка спілкувалася з Оленою, у 8-й лікарні — кореспонденти Суспільного не застали. Чи було в її діях порушення — визначатиме комісія, у лікарні розпочали перевірку, розповів головний кардіолог закладу Євген Сиротніков:

«Ось у мене пояснювальна записка завідувачки відділенням. Я не вважаю, що її пояснювальна записка достатньо мене задовольняє. Комісія дає мені пропозиції, а я потім приймаю рішення як покарати. Деякі речі були абсолютно неправильні. Я цього не заперечую. Але для того, щоб дати вам і суспільству повну інформацію, я цю інформацію повинен мати сам».

Чому медики швидкої можуть змінити маршрут — пояснює директор центру невідкладної допомоги Віктор Забашта:

«Якщо бригада вирішує, що хворий потребує госпіталізації, доправляють до найближчого профільного лікувального закладу або у лікувальні заклади, які визначені за чергуванням. Єдине, що може змінити маршрут — це якщо центральній диспетчерській повідомлено про те, що в якомусь лікувальному закладі певний час нема вільних ліжок».

Якщо пацієнту відмовляються надавати медичну допомогу,  треба викликати поліцію, каже юристка правозахисної групи Таміла Безпала.

«Як мінімум, це фіксація цього факту. Потрібно записувати дані лікаря, який відмовив, — чи медсестри, медичного працівника. Будь-який медичний заклад зобов’язаний — ми говоримо про державні, комунальні й не лише — вони зобов’язані надати медичну допомогу. Принаймні, ми кажемо про першу невідкладну, коли є серйозні ускладнення зі здоров’ям».

За фактом смерті жінки у прокуратурі відкрили кримінальне провадження. стаття — неналежне виконання професійних обов’язків медичним працівником, повідомили у пресслужбі обласної прокуратури. Підозрюваних у  справі нині немає.


Перевірять дії медиків і у мерії. Посадовці збирають комісію й чекають на документи з  лікарні, на час розслідування головного лікаря можуть відсторонити від роботи, каже речник мерії Юрій Сидоренко. Позицію міської ради він пообіцяв озвучити завтра, коли отримають звіти медиків