Обвинувачення просить взяти Штепу під домашній арешт (оновлено)

11:51, 21 лис. 2019
 
Обвинувачення просить взяти Штепу під домашній арешт (оновлено)

Орджонікідзевський райсуд продовжив підготовче засідання у справі ексмера Словянська Нелі Штепи. Вона прибула на засідання разом з двома адвокатами.

Обвинувачена може впливати на свідків, говорить прокурорка у справі Ірина Кадигроб. Вона просить суд взяти Штепу під домашній арешт та викликати до суду десять свідків.

«Це свідки, які будуть свідчити з приводу обставин, в яких саме обвинувачується Штепа. Більшість з них - це депутати Слов’янської міської ради та активіста, та особи які були присутні при захваті райвідділу міліції», — зачитала клопотання прокурор.

«Я весь час казала: клюне смажений півень! Мене все це дістало. Я не винна», — відреагувала на це Штепа.

Адвокат Штепи Олекснадр Тананакін просить суд зробити перерву у засіданні. Чому — пояснює так:

«Треба підготуватись більш уважно, щоб Викликати цих свідків. А для цього треба час і підготувати відповідну позицію».

Суддя задовольнила прохання захисту. Наступні засідання призначені на 18 та 19 грудня. Тоді і допитають свідків.

Сьогодні запобіжний захід обвинуваченій не вибрали. За рішенням Європейського суду з прав людини Україна повинна виплатити Штепі майже чотири тисячі євро, говорить захисник Тананакін.

«За те, що Штепу тримали під вартою, до неї застосовували запобіжний захід необґрунтовано. Нам зараз кажуть про те, що начеб-то є ризики й треба обрати ще раз запобіжний захід — цілодобовий домашній арешт. Такий запобіжний захід він дорівнюється триманню під вартою. тобто особа не в слідчому ізоляторі перебуває, а вдома. Хіба є співмірний і пропорційний таких запобіжний захід рішенню СПЛ, яке ми отримали 24 жовтня».

Нелі Штепу звинувачують у тероризмі та посяганні на територіальну цілісність України. Їх затримали у липні 2014 року, коли Слов’янськ звільнили від окупантів. Штепу взяли під варту, у 2017 випустили — сплив термін запобіжного заходу.

За цей час у справі ексмера Слов’янська 5 разів змінювали колегію судів та самі суди.