«Якщо він зрадив своїм принципам, то я виграв, а він програв»: нові і колишні соратники — про Райніна в «ОПЗЖ»

20:46, 28 лис. 2019
 
«Якщо він зрадив своїм принципам, то я виграв, а він програв»: нові і колишні соратники — про Райніна в «ОПЗЖ»

Представники «Національних дружин» сьогодні вдень прийшли до харківського офісу політичної партії «Опозиційна платформа — За життя». Відучора її очілює колишній глава Адміністрації Порошенка Ігор Райнін. 

Євген Шкірков, представник «Нацдружин»: Ми харківські патріоти. Представники «Національних дружин» міста Харкова. В нас до вас ряд претензій.
Ігор Райнін, голова регіонального осередку «ОПЗЖ»: Так, будь ласка.
— Поясніть, яким чином ви опинились по цей бік барикади? 
— Це моє право.
— Це проросійськи налаштовані люди та проросійськи налаштована партія.
— Хто тут проросійськи налаштований? Я повторюю вам те, що я казав тисячу разів: Крим та Донбас — це Україна. 

Працівники офісу викликали поліцію.

«Ми за мир, тому що треба знаходити діалог», — коментує керівниця приймальні регіонального осередку Ірина Хижняк. 

Райнін до журналістів Суспільного не виходить. На телефонні дзвінки не відповідає.

«Ігор Львович зайнятий. 2-3 години буде працювати», — повідомляє його заступник Василь Россіхін.

Чому колишній соратник Порошенка змінив політсилу, його новий заступник відповідає так:

«Це питання до Ігоря Львовича, але це його рішення, яке ми схвально сприйняли. Гадаємо, що його прихід надасть новий поштовх для розвитку ОПЗЖ в харківській області, адже міцний лідер прийшов до міцної партії», — говорить Россіхін.

Ігор Райнін — депутат Харківської облради. Був лідером місцевої «Солідарності». Півтора роки очолював Харківську облдержадміністрацію. Ще більше двох — Адміністрацію президента Петра Порошенка. У Харкові Райнін підписував розпорядження про перейменування в рамках декомунізації. Зокрема, проспекту Маршала Жукова на проспект Григоренка. Закликав депутатів облради схвалити визнання Росії агресором у березні 2015. 

«Шановні колеги, не голосували 37 людей. Мені просто незрозуміло: ці 37 людей як? Не визнають рішення Верховної Ради України? Це моральне голосування! Немає моралі? Ні туди і не сюди? Люди гинуть, танки їздять, Гради стріляють! Зробіть свій вибір! Я свій вибір зробив».

«Опозиційна платформа — За життя» виступає за відновлення відносин з Росією. Не підтримує декомунізації і закону про захист української мови. Про зміну політичних вподобань Райніна питаємо у його нових і колишніх соратників.

«Якщо людина погоджується з моїми поглядами, позицією, позицією нашої партії — без проблем. Це означає, що людина визнала свою помилку. Якщо він зрадив своїм принципам, то я виграв, а він програв», — каже член політради регіонального осередку «Опозиційна платформа — За життя» Андрій Лесик. 

«Якщо депутат обласної ради Ігор Райнін вважає таке питання позитивним, то я вважаю, що у кожного є своя думка, своє бачення, і він займає ту чи іншу позицію», — говорить голова фракції «Солідарність» у Харківській облраді Віктор Коваленко.

«Чи шкодую я, коли Райнін був губернатором, а я був у нього громадським радником? Знаєте, ні. Зроблено було багато корисного. Які були наші мотиви? Оскільки та влада, до якої у нас було надзвичайно багато претензій, тим не менше в цілому боролася за незалежність української держави, ми були більш-менш лояльними, намагалися співробітничать. Людина обрала заздалегідь програшний варіант. Не буде перемоги проросійських сил в Україні більше. Ніколи!» — каже колишній радник Райніна Ігор Рассоха.

На думку політолога Ігоря Душина, рішення Райніна — менеджерське, а не ідеологічне.

«Можливо, це його такий крок до самореалізації. Що це для партії? Для них це демонстрація кризи», — вважає Душин.