У Харкові студенти страйкували проти «Чорної п’ятниці»

16:23, 29 лис. 2019
 
У Харкові студенти страйкували проти «Чорної п’ятниці»

Студенти різних вишів та школярі сьогодні, 29 листопада, вийшли протестувати проти «Чорної п’ятниці» та за кліматичні зміни. По обіді вони почали збиратися біля пам’ятника Шевченка. У руках тримали плакати з написами «Годі кронувати дерева»,«Зупинимо зміну клімату». 

Серафіма Левінштейн показує свій плакат. 

«Тут зображена наша планета у вогні. Звичайно, планета не буде палати в прямому розумінні. Але така образна картинка має створити відчуття необхідності. Ситуація з кліматом сьогодні — це пожежа, яку необхідно терміново гасити», — каже Левінштейн.

Акцію називають страйк за клімат. Вимагають від влади звернути увагу на зміни клімату, розповідає співорганізаторка заходу Тетяна Нєсмєянова.

«Ми вимагаємо офіційного визнання надзвичайного кліматичного стану та початку роботи над усуненням цієї проблеми. По-перше, ми маємо визнати національний курс переходу на 100% відновлюваних джерел енергії до 2050 року. Це сонячні електростанції, вітряні електростанції».

Долучився до акції і четверокурсник Лев Смідович. Хлопець впевнений, щоб змінити клімат достатньо робити нескладні дії:

«Нам жити на цій планеті більше ніж дорослим і нам залишиться ця планета. Хто як не ми маємо створювати зміни? Люди не усвідомлюють те що відбувається і те, що вони можуть з цим зробити. Наприклад, я не перу на температурі більш ніж 30 градусів. Ще дуже поширено, коли люди набирають електрочайник повністю, але хочуть випити просто одну чашку. Я набираю рівно стільки, скільки хочу випити зараз», — говорить Смідович.

За пів години акціянти рушають вулицею Сумською до Харківської обладміністрації. Харків вдруге долучається до цієї всесвітньої акції — за прикладом екозахисниці зі Швеції Грети Тунбер. Вперше страйкувати виходили в березні.

«Сьогодні, в «Чорну п’ятницю», багато брендів робить знижки на свої товари і це провокує масове переспоживання. Тому ми протестуємо, адже це неекологічно та призводить до змін клімату. Що роблю для збереження клімату особисто я? М’яса не споживаю дуже багато років, пластиком не користуюся понад 3 роки точно. Зараз це такий позитивний тренд і, сподіваюся, він буде поширюватися надалі. Ми саме тут для цього», — каже Нєсмєянова.

Біля обладміністрації учасники страйку пробули ще пів години. За словами Нєсмєянової, у більшості країн на такі акції протесту сьогодні виходять школярі — з нагоди конференції ООН з питань клімату. Вона триватиме з 2 по 13 грудня в Мадриді.