Дмитро Хоркін визначив 4 пріоритети для розвитку Українського радіо в регіонах

Дмитро Хоркін визначив 4 пріоритети для розвитку Українського радіо в регіонах

19 лип. 2021

У п’ятницю, 16 липня, член правління Суспільного, відповідальний за платформу радіо, Дмитро Хоркін провів координаційну зустріч із регіональною командою. У форматі відеоконференції спільно з генпродюсеркою регіонального мовлення Суспільного Марією Фрей, виконавчою продюсеркою Українського радіо Юлією Шелудько, продюсерами філій та керівниками регіональних редакцій радіо обговорили поточний стан справ і плани на розвиток Українського радіо і його регіональних станцій зокрема.

«Як усі медійники, влітку ми аналізуємо підсумки й готуємося до наступного сезону. Одним із важливих досягнень є те, що всі наші станції — Українське радіо, Радіо Промінь і Радіо Культура — вже є в індустріальній панелі. Ми бачимо цифри, дослідження. Наше сукупне зростання тижневого охоплення, всієї групи радіостанцій Суспільного — 36%. Для подальшого зростання у новому сезоні нам потрібні яскраві нові проєкти й передачі», — зазначив Дмитро Хоркін.

Член правління Суспільного Дмитро Хоркін розповів команді про 4 напрями для розвитку Українського радіо в наступному сезоні.

«Перше — це класифікація регіональних дирекцій радіо Суспільного. Ми маємо особливі очікування до команд і всіляко сприятимемо запуску нових проєктів у найбільших українських містах: Києві, Одесі, Дніпрі, Харкові, Львові, Запоріжжі й Кривому Розі. Ми готові надавати і консультативну, і будь-яку технічну допомогу в запуску цікавих яскравих проєктів. У нас є дані досліджень “Kantar Україна” (як єдиний вимірювач на замовлення міжгалузевого індустріального об’єднання “Радіокомітет”) по найбільших містах. Це допоможе нам краще розуміти свою аудиторію, що важливо у плануванні передач і тем», — розповів Дмитро Хоркін.

Читайте також: «Суспільне — важливий гравець на медіаринку»: ОБСЄ підтримує розвиток Суспільного в Україні

Член правління на онлайн-зустрічі зазначив, що є приємні зрушення у результатах охоплення Українського радіо в середніх містах та зауважив, що кілька міст традиційно мали сильні позиції. Ще до реформи ці команди відзначалися якісними проєктами — Житомир, Чернігів, Полтава, Львів, Луцьк.

За словами Дмитра Хоркіна, за координування виконавчої продюсерки Українського радіо Юлії Шелудько команда радіо проаналізує наявні дані досліджень за перше півріччя та спланує, як у наступному сезоні досягти кращих результатів, краще задовольнити потреби аудиторії.

Другий пріоритет для радіо — це спільні спецпроєкти кількох обласних радіостанцій Суспільного, що дозволяють розвинути горизонтальні зв’язки між різними регіонами, об’єднати зусилля кількох редакцій.

«Об’єднавши зусилля кількох регіональних редакцій ми отримуємо синергію: адже у когось із колег є цікавий спікер, сильний у певній темі ведучий, звукорежисер тощо. Хочу навести прекрасний приклад такої ініціативи, яку я особисто дуже вітаю. Дві наші філії — у Луцьку та Івано-Франківську — об’єдналися і готують спецпроєкт на надзвичайно складну, але цікаву й актуальну тему — про проблеми заробітчан. Це дозволи, рабство, низькокваліфікована праця за кордоном, коронавірусні обмеження… Також хочу відзначити Дніпровську філію Суспільного: в цьому регіоні Українське радіо завжди було на останньому місці, однак нещодавно, після зміни керівництва, з’явилися цікаві ініціативи, позаефірні події. Наприклад, створення аудіогіда спільно із місцевим музеєм, виїзна студія радіо на Іграх Нескорених у Кривому Розі», — сказав Дмитро Хоркін.

Водночас Дмитро Хоркін зауважив, що зловживати таким форматом співпраці регіональним редакціям не варто і запропонував критерії обрання тем для спільних проєктів. 

«Акумулюємо ресурси під справді важливі проєкти. Спецпроєкт робиться з трьох причин: 1) надзвичайна цікавість для аудиторії, 2) важливий іміджево проєкт (як “Ігри Нескорених” у Кривому Розі), 3) має соціальну функцію, реалізовує нашу місію як Суспільного мовника. Проєкти про ромів, про людей з інвалідністю, про нацспільноти. Ми розуміємо, що відрізняємося від комерційних мовників і маємо робити такі соціально відповідальні ефіри», — сказав Дмитро Хоркін.

Третій важливий напрям — це діджитал. Digital first — такий принцип у своїй програмі оголосив тоді ще кандидат на голову правління Микола Чернотицький

«Для нас, для лінійного радіо, це означає формування третього варіанта дистрибуції,  поширення нашого контенту — подкасти. Зараз нас можна слухати на хвилях FM, AM, стрімінг на наших сайтах. А тепер — ще готуємо подкасти. Це дуже конкурентний ринок, — розповів Дмитро Хоркін. — Які особливості контенту для подкастів: по-перше, це мають бути теми-”нетлінки”, без прив’язки до часу, доби, пору року, а по-друге — особливу роль відіграє цікавий оповідач. Тут гарний приклад історичної передачі з авторитетним автором від Чернігівської редакції (“Прості історії” — ред.)»

Четвертий напрям для розвитку Українського радіо в регіонах — це аутсорс.

«Радіо на Суспільному — 100% власного виробництва. І аутсорс для нас матиме свої особливості. Ми замовлятимемо не проєкти “під ключ”, а окремі послуги, яких нам не вистачає: це можуть бути послуги сценаристів, саунд-продюсування, журналістів-розслідувачів, коли треба поїздити по віддалених громадах», — розповів Дмитро Хоркін.

Генеральна продюсерка регіонального мовлення Марія Фрей поділилася досвідом запуску телевізійних проєктів в рамках конкурсу «Створюй із Суспільним». Вона зазначила, що для замовлення послуг аутсорсу на 2022 рік треба вже починати підготовку: аналізувати наявні ресурси, обирати теми, для яких потрібне залучення сторонніх підрядників. 

«Ваше завдання — запланувати на наступний рік одну-дві події чи теми, визначити, чого вам бракуватиме для реалізації цих проєктів і де необхідно замовити часткове виробництво. Взаємодія буде максимально децентралізованою: ви замовлятимете на місцях за вашою потребою послуги, необхідні для виробництва. Порядок проведення мистецьких конкурсів для радіоплатформи у нас відпрацьований, ви можете ознайомитися й використовувати його», — зазначила Марія Фрей.

Наостанок виконавча продюсерка Українського радіо Юлія Шелудько зауважила, що на початку така співпраця може бути незвичною для потенційних підрядників, однак замовленням таких додаткових послуг Українське радіо може «розшевелити» ринок.

«Є геніальні сценаристи, але без технічної бази. А у нас є ці технічні можливості. Тож заохочуємо шукати нові, гострі теми, цікавих героїв і ведучих та пропонуємо нові, гнучкі формати співпраці», — сказала Юлія Шелудько.

Нагадаємо, Українське радіо — найбільша FM-мережа та найпопулярніше розмовне радіо країни. В Києві мовить на частоті 105 FM. Дізнатися FM-частоти в інших містах можна за посиланням.  Усі канали Суспільного радіо можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio.

Фото — Анастасія Мантач