«Чим живуть люди за межами обласного центру»: невдовзі на Суспільному стартує проєкт «Умандрували за Харковом»

«Чим живуть люди за межами обласного центру»: невдовзі на Суспільному стартує проєкт «Умандрували за Харковом»

12 сер. 2021

За кілька тижнів телеглядачі UA: ХАРКІВ та інших регіональних телеканалів Суспільного побачать прем’єру проєкту «Умандрували за Харковом», який став переможцем конкурсу «Створюй з Суспільним» у 2020 році. Він розповість глядачам 12 історій про сучасну Харківщину. 

За словами автора проєкту Миколи Гріма, головна мета програми — розповідати особисті історії  українців. І хоч проєкт – про подорож Харківщиною, але в центрі уваги – люди, що живуть в різних куточках регіону. Ми розпитали автора про цікавинки програми, які чекають на телеглядачів Суспільного.

Як виникла ідея створення проєкту «Умандрували за Харковом»?  

  • Вже понад 10 років я подорожую не тільки Україною, але й усім світом. Я бував у більш ніж 30 країнах. І раніше я вважав, що немає нічого цікавішого, ніж бачити інші міста, туристичні локації, будь-то покинута фортеця чи ашрам в Індії. Але саме у своїй піврічній подорожі світом я для себе зрозумів: люди й спілкування з ними, їх історії та життєвий шлях — це не менш цікаво, ніж гарні краєвиди чи нові країни. І хоч перед цією мандрівкою я відвідав багато крутих місць в Україні, за кордоном я зрозумів: мало знаю про людей та особисті історії українців. Це розуміння і стало поштовхом зробити проєкт, який допоможе нам, українцям, ліпше розуміти один одного. Я вирішив поїхати за Харків (де живу, практично, все своє життя) в містечка, селища міського типу та села, аби говорити, вивчати, дослідити та дізнатись, чим живуть люди за межами обласного центру.

 Що необхідно для реалізації такого проєкту?  

  • Початок, звісно, потребував величезної підготовки, в чому без крутої команди — ну ніяк! Та тут у нас все супер: наша знімальна команда — найкраща в світі. На перших етапах роботи нас було четверо: оператор, монтажери та я. Але тепер проєкт вийшов на інший ритм, наша команда розширюється. Ми знайшли безліч історій і цікавих людей, з якими я дійсно чекав зустрічі, аби надихнутись, поговорити, дивуватись і, можливо, посумувати. 

Як шукали локації для зйомок?  

  • Це теж дуже цікавий етап роботи над проєктом. Методи різні. Наприклад, просто детально вивчали мапу Харківської області і знаходили чудернацькі моменти. Як не поїхати туди, де по-сусідству два села: одне – Веселе, а інше – Нескучне. Другий метод – шукали в інтернеті і серед знайомих цікаві історії людей, складали перелік. Так, на сьогодні перелік потенційних героїв наших відеорозповідей налічує понад дві сотні. Україна, і Харківщина зокрема, багата на людей, про яких можна робити програми, знімати кіно, писати книжки.

Ви – мандрівник із чималим досвідом і багажем вражень. Що вам, особисто, дала робота над проєктом, який локаційно не виходить за межі Харківського регіону?

 Робота над цим проєктом дала мені зовсім інші враження. Чим довше ми знімали, чим далі в закутки області ми потрапляли, я розумів — які ж у нас в країні прекрасні люди! Які власноруч в себе у дворі зібрали “muscle car” чи олійний завод із металобрухту, виростили банани чи лаванду, виховали найсильніших дітей чемпіонів. Вони роблять фестивалі, пильнують безпеку, стають учасниками олімпійських ігор, залишаються щирими та усміхненими навіть після страшних життєвих подій, або ж — повертаються з великих міст аби розвивати свій рідний куточок. І ще —  ух скільки всього! Деякі з них народились у селі, деякі — все життя жили в місті, але потрапляють в "замістя", де повністю переглядають власне життя та роблять вибір, часом не легкий. Люди, які не лише хочуть змін на краще, а беруть та роблять їх вчора, сьогодні, завтра. А скільки ж я всього у них навчився! І біля худоби прибирав, і “манікюр” кізоньці допомагав робити (тримаючи її за бороду), і на тракторі працював, і комбайном жнива збирав, вчився брейкдансу  та щечимало різних крутих штук.

 До цього проєкту я притримувався розповсюдженої думки, що тільки у великих містах є можливості для самореалізації. Але за час проєкту повністю змінив своє переконання: не важливо — де ти. Ми зустріли стільки людей, які мають безліч проєктів та реалізованих ідей і які зробили, здавалось би, неможливе. Наприклад, вирослили тропічний сад із бананами та лимонами — тут, зовсім поруч з Харковом, і я в квітнітам збирав врожай! Не повірите, але ще й досі ходжу під враженням і дивуюсь. 

На якому етапі зараз робота над проєктом?  

  • У нас попереду довгі години монтажів — будемо обирати найкращі кадри із багатогодинних відеота поєднувати в 26-хвилинні випуски. Тексту не вистачить вмістити всі ці історії, пригоди та нові неочікувані навички. Я впевнений, що цей проєкт буде цікавий глядачам Суспільного. І якщо хтось — подивиться, здивується та порадіє за героїв, то хтось — отримає натхнення та енергетичний поштовх й собі взятися за справу та змінити своє життя. Тому запрошую всіх восени дивитись «Умандрували: за Харковом» на Суспільному.

 

Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. На Харківщині це — телеканал UA: ХАРКІВ і Українське радіо Харків.
Оперативні новини Харківщини шукайте на діджитал-платформах: