«Читає автор» – новий проєкт на Українському радіо Харків 

«Читає автор» – новий проєкт на Українському радіо Харків 

3 вер. 2021

До старту нового сезону Українське радіо Харків підготувало новий проєкт «Читає автор». Із 6 вересня в ефірі мовника можна буде почути твори сучасної дитячої літератури у виконанні авторів. Авторське читання звучатиме о 12:10 та 17:10.

Проект «Читає автор» став продовженням співпраці UA: ХАРКІВ з Харківським літературним музеєм. 

«Відвідувачі ЛітМузею – в основному люди, які читають книжки і розуміють цінність книги. А звичка читати формується в дитинстві. Для того щоб людство не втратило звичку читати, а музей - своїх відвідувачів, свого впливу і був актуальним і за 10, і за 20 років, ми сьогодні працюємо з проблемою нечитання. Отже, проєкт ЛітМузею «Харківська літературна резиденція “Слово”» є логічним продовженням нашої діяльності поза межами музею», – зазначає Тетяна Пилипчук, співробітниця Харківського літературного музею, керівниця проєкту «Харківська літературна резиденція “Слово”».

Цього літа резиденція «Слово» відкрилася для дитячих письменників. З кінця червня її відвідали Сашко Дерманський, Іван Андрусяк та Дара Корній.

«Мабуть, найкраще вчити дітей власним прикладом. Я люблю гриби збирати, але, йдучи Сумською, жодного гриба не бачив. Мабуть, треба йти в ліс, туди, де є гриби. Я веду до того, що треба, аби були книжки, якомога більше й скрізь. Щоб дитина з ними весь час зустрічалася. І рано чи пізно, вона їх почне брати в руки й дивитися», — розповів в ефірі Суспільного Сашко Дерманський.

Учасники резиденції були гостями теле- і радіопрограм Суспільного. Кожен з них обрав кілька власних творів, які озвучив у студії Українського радіо Харків. Поринути у світи цих історій допомагають музика і відповідні звуки, які дають змогу слухачам «побачити» особливу атмосферу кожної розповіді. 

Наразі у проекті «Читає автор» можна почути твори для дітей. Як повідомила продюсерка Суспільного Харкова Ірина Пєрвишева, вже записано 5 віршів та 2 казки у авторському читанні. На наступному тижні буде записано ще 3 твори у виконанні авторки Дари Корній. За словами Ірини Пєрвишевої, надалі проєкт буде наповнюватися записами читання дитячих творів від авторів, які приїжджають у Харків на літературні резиденції. Крім цикл «Читає автор» буде подовжено сучасною прозою і поезією для дорослих.  

Новий сезон на Українському радіо Харків стартує з 6-го вересня. Почути як «Читає автор» можна буде у відрізках мовлення регіональної філії щобудня о 12:10 і 17:10 онлайн та в FM-діапазоні: 

  • Харків — 106,1 FM,
  • Первомайський — 102,6 FM,
  • Балаклія — 89,1 FM.