«Українське підпілля на Волині»: на Суспільному стартує новий документально-публіцистичний серіал

«Українське підпілля на Волині»: на Суспільному стартує новий документально-публіцистичний серіал

20 вер. 2021

26 вересня о 21:30 в ефірі усіх регіональних каналів Суспільного, зокрема UA: ХАРКІВ, покажуть перший фільм документально-публіцистичного циклу про діяльність УПА на Волині «Українське підпілля на Волині».

Проєкт переміг у творчому конкурсі «Створюй із Суспільним» і був відібраний для виробництва і трансляції на Суспільному у 2021 році. Його реалізують волинські документалісти із продакшн-студії «Правда PRO».

«Проєкт "Українське підпілля на Волині" — це не лише 4 серії про боротьбу українців за незалежність, а й 4 історії про людські долі. Цей контент, переконаний, зацікавить фахівців, студентів і школярів. Після показу серій в ефірі регіональних телеканалів Суспільного ми разом з командою "Правда PRO" плануємо презентацію проєкту на історичних факультетах волинських навчальних закладів, у школах, а також у громадах краю. За словами режисера Сергія Шараєвського, продакшн планує продовжити співпрацю та попрацювати над продовженням серіалу і подавати заявку на конкурс "Створюй із Суспільним" на 2022 рік», — говорить продюсер Волинської філії Суспільного Костянтин Лоцман.

Читайте також: «Створюй із Суспільним — 2022». Стартує відкритий відбір регіональних телепроєктів

Проєкт — про війну, яка на території Волині була складною і не вписувалася у стандартну формулу: «наші проти ворогів». Сторін, що воюють, було багато і нерідко — вороги дружили з ворогами, а друзі воювали з друзями.

«На нашу думку — все вдалося. Першу серію у пілотному варіанті вже переглянули історики й продюсери. Всі дали схвальні відгуки. Сподіваємось, і глядачі оцінять серіал позитивно. Дивуватимемо від самого початку: темою і розкриттям цікавих і маловідомих для багатьох українців фактів. Зацікавимо графікою, авторською музикою і художніми вкрапленнями реконструкції подій», — розповідає директор продакшн-студії «Правда PRO», режисер Сергій Шараєвський.

Серіал «Українське підпілля на Волині» — про долі простих повстанців. Дві серії — про героїв-чоловіків, 2 — про жінок. Зйомки відбувалися в селі Рокитні поблизу Луцька, де реально відбувалися згадані події, а також у Харкові, Рівному та на Волині.

«Найскладнішим було обмеження у часі. З моменту підписання договору із Суспільним, практично за місяць, ми мали зробити першу серію. У дуже стислий термін ми зуміли написати сценарій двох серій, і зібрати 90% матеріалу до всього серіалу, відзняти повністю реконструкцію. Найпозитивнішим стало те, що нам усе вдавалося. Знаходились необхідні фахові люди, які відразу після перемовин починали працювати: історики давали відеокоментарі, реконструктори з’їжджалися з усієї України, привозили військову техніку, композитор написав оригінальну музику. Процес тривав за визначеним планом і графіком», — каже Сергій Шараєвський.

Перед написанням сценарію режисер консультувався з істориками, шукав світлини, які збереглися до наших днів. Участь у зйомках узяли історики, краєзнавці, очевидці подій, кілька десятків акторів. Музику до серіалу написав волинський композитор Костянтин Гребенко.

35-річний Михайло Курдельчук за професією вчитель інформатики. В документальній стрічці виконує роль вояків УПА та НКВС.

У документальному проєкті взяли участь реконструктори з Рівного, Києва, Луцька та інших міст. Вони відтворили бої. За словами керівника військово-історичної групи «Азимут» Володимира Патрая, це тривалий процес, який вимагає чимало досвіду і зусиль.

Читайте також: «Створюй із Суспільним» — це про взаємну повагу, — відгуки переможців конкурсу про співпрацю з мовником

Кожна серія документального проєкту «Українське підпілля на Волині» матиме тривалість 26 хвилин. В ефірі регіональних телеканалів Суспільного мовлення щомісяця транслюватимуть по одній історії.

«Співпраця із Суспільним мовником виявилася плідною і продуктивною. Суспільне дотримується домовленостей. Все виявилось не так складно, як гадалось, навіть у документальному оформленні та фінансуванні. Тому я рекомендую тим, хто займається продакшном і шукає кошти для реалізації цікавих проєктів, — подаватись на творчі конкурси Суспільного. Наша студія подаватиметься на другий сезон із цією ж темою. Якраз до 30 вересня триває відбір проєктів», — ділиться Сергій Шараєвський.

«Створюй із Суспільним» — це програма співпраці із Суспільним мовником для продакшенів на умовах аутсорсу, відкритого відбору творчих проєктів для трансляції на регіональних телеканалах Суспільного мовлення.

Нагадаємо, у серпні 2021 року стартувала нова хвиля відбору «Створюй із Суспільним — 2022». Заявки прийматимуть до 30 вересня

Телеканал UA: ХАРКІВ та Українське радіо Харків, разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.