«Аудіоекскурсія Харківським музеєм Голокосту» — спецпроєкт Українського радіо Харків до роковин трагедії у Бабиному Яру 

«Аудіоекскурсія Харківським музеєм Голокосту» — спецпроєкт Українського радіо Харків до роковин трагедії у Бабиному Яру 

29 вер. 2021

 29 і 30 вересня, до 80-річчя трагедії у Бабиному Яру в Києві, на Українському радіо Харків вийде проєкт «Аудіоекскурсія Харківським музеєм Голокосту». Це віртуальна подорож Харковом часів Другої світової, коли у грудні 1941 року нацистські окупанти розстріляли майже все єврейське населення міста. Відомості про ті події вже 25 років збирає Харківський музей Голокосту і його засновниця, заслужена працівниця культури України Лариса Воловик. 

Як збирались документи, світлини та експонати музею; про історії врятованих євреїв і їх рятівників; чому важливо пам’ятати ті страшні події, а також про довоєнний побут звичайної єврейської сім’ї — слухайте 29 і 30 вересня о 12:15 на хвилях Українського радіо Харків.

«Фонд музею — це документи і матеріали державних архівів та архіву СБУ, причому не лише Харкова, а й Києва та інших міст. За актом Державної надзвичайної комісії, яка одразу після визволення Харкова працювала в місті, — 16 тисяч євреїв загинуло у Дробицькому Яру. Але я знайшла ще один документ у держархіві Харківської області, там написано про 16 тисяч сімей – і ця цифра ближча до істини. Бо згідно з останнім радянським передвоєнним переписом населення — у Харкові жило майже мільйон людей, з них євреїв — 130 тисяч», — говорить Лариса Воловик.

За склом стендів — документи: від паспортів і довідок про склад сім’ї, до свідоцтв про народження, смерть, реєстрацію шлюбу; фотографії із сімейних альбомів. Є макет бараків верстатобудівного заводу, де влаштували гетто і звідки вели євреїв на розстріл до Дробицького Яру. Ще в одній залі — експозиції довоєнного побуту звичайної єврейської сім’ї і матеріали про єврейські професії кінця XIX – початку XX століття.

«На всі експонати музею неможливо дивитися без смутку, адже вони належали людям, які не пережили Голокост. Безцінні дари пам’яті принесли в музей рідні та близькі загиблих, їхні однокласники, друзі, сусіди по будинку... Чому важливо про це говорити сьогодні? Бо трагедія Голокосту – це про злочин, про те, що одні люди вбивали інших за приналежність до єврейського народу. Такі трагедії не мають повторюватися», — розповідає авторка проєкту, редакторка Українського радіо Харків Оксана Білецька. 

Почути проєкт «Аудіоекскурсія Харківським музеєм Голокосту» можна на хвилях Українського радіо Харків онлайн та в FM-діапазоні: 

Харків — 106,1 FM,

Первомайський — 102,6 FM,

Балаклія — 89,1 FM.