Гендерні стереотипи в українській армії та організація підрозділів територіальної оборони  — 13 жовтня в ефірі Українського радіо Харків

Гендерні стереотипи в українській армії та організація підрозділів територіальної оборони — 13 жовтня в ефірі Українського радіо Харків

13 жов. 2021

Гендерні стереотипи в армії та роль підрозділів територіальної оборони в обороноздатності регіону — теми, які обговорюватимуть в ефірі Українського радіо Харків 13 жовтня, напередодні Дня захисників та захисниць України.

З 2014 року відзначаємо День захисника України, а цьогоріч Верховна Рада перейменувала державне свято — тепер 14 жовтня ми вперше святкуватимемо День захисників і захисниць України.

«На мою думку, це досягнення, що ми виділили всіх, хто захищає нашу державу», - говорить координатор з ґендерних питань Національної академії Національної гвардії України Руслан Мусевич.

Це – ще один крок до ґендерної рівності в Україні, вважає старша лейтенантка, інженерка кафедри військового зв’язку та інформатизації Національної академії Національної гвардії України Ольга Раєнко. Вона зазначає, що тема гендерної рівності в українській армії є як ніколи актальною. Наприклад, проблемними лишаються, наприклад, пошив жіночої форми, бронежилетів та взуття на підборах.

Чи є гендерна рівність у війську? Про це слухайте у «Відкритому доступі» 13 жовтня о 12:15 на Українському радіо Харків.

У вечірній програмі «Про головне» говоритимемо про організацію підрозділів територіальної оборони на Харківщині: наскільки вони можуть бути ефективними у захисті регіону, які проблеми для функціонування цих формувань є в області та чим тероборона може бути цікава жителям області, резервістам та ексбійцям, учасникам та ветеранам АТО/ООС.

«Моя хата скраю — першій бій приймаю, — каже головний старшина управління 113 бригади територіальної оборони Харківської області, гість програми «Про головне», Михайло Соколов. — 2014 рік нам всім показав, до чого нам треба готуватись. Як що не ми це зробимо, то це обов’язково зробить окупант».

Щосуботи відбувається єдиний стрілецький день, говорить Соколов, раз або двічі на рік тероборонівці беруть участь у військових навчаннях.

«Для побудови якісної територіальної оборони необхідно масово залучити цивільне населення, громадські організації та волонтерів. В школах створити умови для патріотичного виховання. Правильно провести інформаційну компанію та створити тренувальний центр, — пояснює Олександр Горбатенко, керівник Харківської філії громадської організації "Український легіон", що, зокрема, проводить вишколи для підрозділів тероборони. — Без фінансування через відповідні програми місцевої влади та допомоги бізнесу це неможливо»

Слухайте «Про головне» 13 жовтня о 17:15 на Українському радіо Харків.

Нагадаємо, слухати Українське радіо Харків можна онлайн, в мобільному застосунку «Суспільне радіо» та в FM-діапазоні: 

  • Харків — 106,1 FM,  
  • Первомайський — 102,6 FM,
  • Балаклія — 89,1 FM.